Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

A munka ünnepe - Legyen minőségi a pihenés!

Egyre gyakrabban érezzük magunkat szellemileg és fizikailag is kimerültnek ebben a felgyorsult világban, melyre alaposan rátesz egy lapáttal a pandémia is. Kulcsfontosságú, hogy minél többet pihenjünk minőségileg, mert a közérzetünkre, teljesítőképességünkre, kreativitásunkra mind kihat a pihenés, vagy annak hiánya. Lássuk, hogy tehetjük meg!

Nincs is jobb alkalom, mint a munka ünnepén elgondolkodni egy picit, vajon pihenünk-e eleget, illetve milyen a minősége. Előtte azonban röviden vegyük szemügyre a munka ünnepének történelmét.

A nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap a munka ünnepe, mely a dolgozók által elért szociális és gazdasági vívmányokról emlékszik meg.

Érdekesség, hogy a hangzatos 8 óra munka, 8 óra rekreáció, 8 óra pihenés szlogen ehhez az ünnephez köthető, melyet Robert Owen gyártulajdonos fogalmazott meg 1817-ben, miközben leírta a munkások követelését. Legfontosabb elvárásuk a 10-16 órás munkaidő 8 órára csökkentése volt.

Szerencsére 200 év távlatában sokkal több eszköz, lehetőség, módszer áll ma rendelkezésünkre, hogy kipihenjünk magunkat. Lássuk mennyi mindent tehetünk magunkért!

Hogyan pihenjünk passzívan? Unatkozz!

A passzív pihenés elsősorban azoknak ajánlott, akik egész nap mozognak, illetve fizikai munkát végeznek.

Legjellemzőbb fajtái:

Olvasás: Mikor olvastál el utoljára egy jó könyvet? Itt az ideje, hogy kezedbe vedd azt a példányt, amelyet már régóta el akartál olvasni. Ha nehezen esel neki, gondolj vissza milyen jó érzés volt, mikor az előző könyved elolvastad. Mennyi mindent megtanultál, hogy nőtt a képzelőerőd, a kreativitásod. Ne feledd, nem kell egy nap alatt megváltani a világot, olvass csak 10 percet naponta, már az is csodákra képes.  

Zenehallgatás: Ugye nem olyan zenét hallgatsz, ami másoknak tetszik, hanem olyat ami a te kedvenced? A stílusunkhoz illő zene az egyik legjobb relaxáció, hallgassuk hát sokat. Mialatt maximálisan kikapcsol, inspirálni is képes.

TV-zés: Ne nézz híreket! Lehoznak az életről negatív gondolatok széles tárházát kínálva. Időpocsékolás. A fontosabb történéseket úgyis viszont hallod, a megszületett kispandát pedig majd (remélhetőleg minél hamarabb) viszontláthatjuk az állatkertben. Csak olyan filmet/műsort válassz, amely épít téged, de semmiképpen se romboljon. „A szegény embereknek nagy tévéjük van, a gazdagoknak nagy könyvtára.”

Alvás: Valószínűleg mindenki megfigyelte, hogy a koncentráció, motiváció, észlelés, mentális képességek egytől egyig csökkennek a kialvatlan napok után. Ezért létfontosságú, hogy mindenki tartsa be szervezete által elvárt alvásmennyiséget. Ha korán kelsz, feküdj korán, de az alvással ne spórolj.

Relaxáció: Az az érzelmi állapot, amikor megszabadulunk a feszültségektől, melyeknek forrása lehet a harag, a félelem, vagy a szorongás. Módjai a meditáció, tréningek, izom elernyesztéses technikák, vagy egy egyszerű pihenés, amikor minden mást kizárunk.

Unatkozz! Hogy mi, unatkozzunk? Az meg mire jó? Gondolj csak bele hol jönnek a legjobb gondolataid? Fürdés közben és lefekvés előtt. Miért? Mert akaratunkon kívül nem vesz körbe semmilyen zavaró tényező (telefon, laptop, tv - mert ugye legalább lefekvés előtt kikapcsoljuk?). De nem kell folyton a fürdőig, vagy az ágyig menned, csak szüntess meg minden zavaró tényezőt, s bámulj ki az ablakon. Hagyd, hogy vigyenek a gondolatok, aranyat tudnak érni ezek a pillanatok, meglátod. Ne feledd a gondolataidat te irányítod, ne a negatívak növekedjenek egyre nagyobbra, hanem azok amelyek inspirálnak, előre visznek. Azokon belül is a megoldást keresd, ne a problémát lásd.

Hogyan pihenjünk aktívan? Fókusz!

Aktív pihenés alatt általában mozgással járó pihenést értünk. Értelemszerűen azoknak javasolt, akik szellemi munkát végeznek egész nap.

Legjellemzőbb fajtái:

Séta: Sétálj egyet, szellőztesd ki a fejed. Ha teheted, ne az autók szmogja közt, inkább megfelelő levegőminőség mellett. Nem igényel kiváló kondícionális képességeket, így egyszerűségénél fogva bárki által választható kikapcsolódási forma.

Túra, kirándulás: A természetben járás csökkenteni a magas vérnyomást, légúti-, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén segíti a gyógyulást, növeli a vitalitásunkat, javítja a hangulatunkat, jó hatással van a mentális jólétünkre, csökkenti a szorongást, növeli koncentrációs készségünket és csökkenti mentális fáradtságunkat. Irány a természet hetente minimum egyszer, akár rövidebb időre is.

Sportolás: Ezernyi sportolási lehetőség közül válaszd azt, amit igazán szeretsz csinálni. Legyen ez bármelyik is, garantáltak a pozitív hatások: oldja a szorongást, hangulatjavító, stresszűző. Fokozza a vérkeringést, javul a légzés, erősödik a szívizom és az immunrendszer egyaránt. Hát nem jó üzlet, ha közben jól is érzed magad?

Fókusz! Ahogy a munkánk során is kizökkenünk az adott feladatból, amikor megzavarnak, vagy közben mást kell elintéznünk, úgy igaz ez a pihenésre is. Hagyd otthon a telefont, most senki nem zavarhat, ez rólad szól. A telefon mellett érdemes a negatív gondolatokat is ‘otthonhagyni’, próbálj meg minél inkább a feltöltődésre fókuszálni.

Mennyit pihenjek? Amennyire szükséged van!

Személyenként eltérő mennyi alvásra, illetve pihenésre van szükségünk. Bizonyára tisztában vagy a saját szükségleteiddel mindkét téren. Ezekből ne engedj. Előfordulnak nehezebb, rosszabb napok, ilyenkor iktass be extra pihenőket. Ha valami nehezen megy nem feladni kell, hanem pihenőt tartani, melyek újra feltöltenek, inspirációt adnak.

De nekem erre nincs időm! De van. :)

Számtalanszor jövünk magunknak azzal a kifogással, hogy nincs elég időnk kipihenni magunkat. Fordítsuk meg a dolgot. Próbáljuk magunkat először kipihenni. Utána észrevesszük magunkon - ha ugyanolyan fókuszáltan végezzük a munkánkat, teendőinket, mint a pihenést - mennyivel több mindenre vagyunk képesek egy napon belül. Ez mellett rengeteg idő-menedzsment könyvből tanulhatunk, s az sem biztos hogy minden feladatot nekünk kell elvégezni, illetve minden találkozón ott kell lennünk.

Mint rájöttünk, nem is olyan rossz dolog az unatkozás, egy kis fókuszáltsággal (egyszerre mindig csak 1 teendő) pedig csodákra vagyunk képesek, hát alkalmazzuk őket.

Válaszd a pihenésnek a passzív, vagy az aktív formáját, a szervezeted meg fogja köszönni, hogy óvod őt. Ne idős korunkban döbbenjünk rá, mennyire elhanyagoltuk ezt a létfontosságú cselekvést. A testünk nem egy autó, ami helyett újat veszünk, ha meguntuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: babzsákfotelek
blog comments powered by Disqus