Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Adatvédelmi világnap - Ne légy áldozat!

Adatvédelmi világnap - Ne légy áldozat!

A bűncselekmények igazodnak mindennapjainkhoz, így minél jobban tolódik életünk az online világ felé, azzal párhuzamosan a bűnözések aránya is egyre inkább a digitális térben történik. Mutatjuk mik azok az egyszerű de nagyszerű tippek, mellyel rengeteg bajtól védheted meg magad!

Nincs szükségünk szuper high-tech kütyükre és alkalmazásokra ahhoz, hogy biztonságban éljük az online életünket. Elegendő ha megfogadjuk a következő mindenki számára könnyen alkalmazható praktikákat.

Emberi tényező

Az online csalásokat, átveréseket vizsgálva az esetek legnagyobb hányadában az emberi tényező a leggyengébb láncszem. Jószándékunktól vezérelve lehetünk jóhiszeműek egy adott emberrel. Ne feledjük a csalók nagyüzemben űzik a ‘hivatásukat’, profi módon fognak tudni előadni egy hiteles - és sokszor szívszorító - történetet.  

Csalni csak úgy tudnak ezek a személyek, ha (érzékeny) adatokhoz hozzájuthatnak. Figyeljünk oda, hogy se e-mailen, se telefonon keresztül ne szolgáltassunk magunkról adatokat. Gyakran egy hiteles szervezet bőrébe bújnak, például a bankunknak adják ki magukat. Ilyen esetben például lépjünk kapcsolatba a banki elérhetőségek valamelyikén, egyből kiderül, valóban tőlük jött-e a megkeresés. Gondolkodjunk mindig kritikusan, próbáljuk meg más forrásból leellenőrizni az információ valódiságát.

E-mailek

Napjaink szerves részévé vált az elektronikus levelezés, ezért nem meglepő módon a csalások számottevő hányada e-mail formájában történik. Egyre kifinomultabbak a digitális világ bűnözői. Manapság már egy hitelesnek tűnő céges e-mailt nem nehéz elkészíteniük: a megtévesztésig hasonló az e-mail sablon, az e-mail cím és a  szövegkörnyezet is.

Onnantól kezdve, hogy adatot kér tőlünk, hivatkozás megnyitását, program telepítését kéri, kezdjünk el újfent kritikusan gondolkodni. Gyakori csalás, hogy az adott cégnek kiadva magukat felhívják a figyelmünket a bankszámlaszám változásra, melyet a telefonunkban átírva máris a csalók számlájára érkezik a pénz. Mindig nagy körültekintéssel járjunk el a nem ismerős partnertől kapott e-mailek esetében.

Jelszavak egyszerűen de nagyszerűen

Ezer meg egy felületen van regisztrációnk. Az életünket a különböző platformok sem könnyítik meg: az egyik helyen 6 számot kérnek, a másikon nagybetűt, a harmadikon számot, a negyediken speciális karaktert, az ötödiken 8 karakter hosszúságú Times New Roman stílusú félkövér 12-es betűméretet. Nem csoda, hogy az egyszerűségre törekszünk jelszavaink megválasztásánál.

A jelszavak feltörése mögött sokszor az a prózai ok áll, hogy az ‘12345’-öt és társait atombiztos kombinációnak véljük. Az ilyen és ehhez hasonló jelszavaknál eggyel azért legyünk kreatívabbak. Persze ne alkossunk minden felhasználói fiókunkhoz külön jelszót. Keressünk pár egyszerű de nagyszerű jelszót és ezeket használjuk az összes fiókhoz. Mitől lesz egyszerű de nagyszerű? Például fordítva írod a szót, több értelmes szóból alkotsz egy értelmetlent, nem első helyen van a nagybetű, és a szám nem a végén. Találjunk ki 2-3 olyan jelszót amit az általunk gyakran használt felületeken alkalmazunk. Ha megfelel az előbbi feltételeknek, nincs szükségünk 30 különböző jelszóra.

Törlést kérek!

A lakásunkat heti rendszerességgel takarítjuk. Időnként a telefonon, számítógépen is végezzünk takarítást. Töröljük le azon alkalmazásokat, programokat, melyeket már nem használunk. Ezzel nem csak helyet szabadítunk fel a készüléken és kíméljük meg magunkat rengeteg felesleges értesítéstől, de ezáltal esélyt sem adunk az egyes programoknak, hogy a jövőben megfertőzze az eszközeinket.

Aki igazán előrelátó, kétszer is meggondolja milyen adatokat adjon meg magáról akár a közösségi médiákon keresztül is. Minél több adat elérhető rólunk, annál kiszolgáltatottabbak vagyunk az online csalásokkal szemben. Ahogy a nem létező vagyont sem kell óvni, úgy igaz ez az online térre is. Minél kevesebb információt közlünk magunkról, annál jobb eséllyel kerülnek el minket az ilyen jellegű támadások.

Könnyebb megelőzni a bajt, mint utólag orvosolni, ezért ne feledjük a következőeket: A csalók a jóhiszeműségünkre építenek. Gondolkodjunk kritikusan minden adatszolgáltatásnál, egyszerű de nagyszerű jelszavaink legyenek, és töröljünk mindent amit nem használunk.
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Szemlélet
blog comments powered by Disqus