Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Államalapítás ünnepe - Legyünk büszkék, van mire

Augusztus 20-a a legrégebbi magyar ünnepnap. Ezen a napon ünnepeljük a keresztény magyar állam alapítását, és ez a nap a magyar állam ezeréves folytonosságának napja is. Nézzük hogyan változott ennek a jeles napnak a története és hogyan ünnepelték az évek során.

Minden ünnepnek megvan a saját élete, mely során változhat a jelentése és ünneplésének módja is. Így van ez augusztus 20-ával is. Ezen ünnepünk egyszerre állami (államalapítás) és egyházi (Magyarország fővédőszentje) ünnep is, így ennek a két szerepnek a hangsúlya is folyamatosan változott az idők során.

Története

Eredetileg I. István király augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ezen a napon tartott Székesfehérváron törvénykezést. Szent László király tette át az ünnepet augusztus 20-ára, amikor 1083-ban a Nagyboldogasszony napját követő vasárnapon oltárra emeltette István maradványait, azaz az akkori hagyományok szerint szentté avatta. Ezt követően 1092-ben Szent László nyilvánította ünneppé augusztus 20-át. 

István király még halála előtt, Nagyboldogasszony napját megelőző napon ajánlotta fel Szűz Máriának Magyarországot. Így a Szent István napjával összefonódó Mária-tisztelet miatt az egyház számára is nagyon fontos ünnepről beszélhetünk.

Az 1848-as szabadságharc leverése után egészen 1860-ig nem tartották meg az ünnepet, hiszen ez a független állam szimbóluma volt. Végül 1891-ben Ferencz József nyilvánította munkaszüneti nappá, hiszen ekkor már egyre több hívő érkezett a fővárosba ezen a napon ünnepelni.

A rendszerváltást követően 1991-ben az első szabadon választott magyar Országgyűlés nemzeti ünneppé nyilvánította augusztus 20-át.

Hogyan ünnepeljük?

Számos városban és községben ünneplik augusztus 20-át az országban saját szervezésű programokkal, sokszor tűzijáték kíséretében. A hivatalos program Budapesten minden évben a Kossuth téren kerül megrendezésre. Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonása után a honvédtisztek avatása következik. Ezt követően az Országház kupolacsarnokát megnyitják a nagyközönség előtt és megtekinthető a Szent Korona. A városban több helyen is koncertekkel és egyéb kulturális és családi programokkal színesítik ezt a napot.

Szabadtéri programok

Az augusztus 20-ai programok tárháza kimeríthetetlen, mindenki talál a saját érdeklődésének megfelelő elfoglaltságot akár a környéken, akár egy kis utazás árán. Ebben az évben ezen ünnepünk péntekre esik, így remek lehetőség arra, hogy egy hosszú hétvégét eltöltsünk az ország bármely pontján.

Kóstoljátok meg az ország tortáját! A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete minden  évben kiválasztja az ország tortáját és az ország diabetikus tortáját is. Idén Fodor Sándor, a 16. kerületi Habcsók cukrászda cukrásza készítette a díjnyertes “Napraforgó” nevű tortát. Azonban nem kell aggódnod, ha nem a közelben laksz, hiszen augusztus 20-ától számos cukrászdában megkóstolhatod az eredeti recept alapján készült Ország Tortáját.

Ha azonban nem szeretnénk utazni, akkor akár otthon is ünnepelhetünk egy kerti partival. Az XXL kültéri babzsákok nem csak jól néznek ki, de nagyon kényelmesek is, remek kiegészítői lehetnek egy egész napos mulatságnak.  A másnap miatt sem kell aggódni, hiszen két napunk is marad a pihenésre.

 

Akár a hivatalos állami programokon veszünk részt, akár kirándulunk vagy kerti partit szervezünk, ne felejtsük el élvezni a hosszú hétvégét és a nyár utolsó heteit, hiszen sajnos lassan vége a nyárnak. Használjunk ki minden lehetőség arra, hogy a szabadban legyünk és élvezzük a napsütést!

Tartalomhoz tartozó címkék: Szemlélet
blog comments powered by Disqus