Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Az állatok világnapja - Vállaljunk felelősséget értük!

Az állatok világnapja - Vállaljunk felelősséget értük!

Az állatok világnapját ünnepeljük október 4-én. Megnézzük a történetét, beszélgetünk a felelős állattartásról, próbáljuk csökkenteni a húsfogyasztást, s törekszünk az összes faj óvására. Tarts velünk te is!

Október 4-én tartjuk az állatok világnapját. Ezen jeles alkalomból felelevenítjük a történetét, kitérünk a felelős állattartás kérdéseire, igyekszünk csökkenteni a húsbevitelt, s általánosságban megpróbáljuk megóvni az összes fajt.

Az állatok világnapjának gondolata 1931-ben merült fel először egy Firenzében tartott környezetvédelmi konferencián. A kiválasztott emléknap október 4. lett, mert ezen a napon hunyt el Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje

Assisi Szent Ferenc - korát abszolút meghaladva - már a 13. században hirdette, hogy szeressünk mindent ami körülöttünk van, akár élő akár élettelen. 

Az állatok világnapjának célja, hogy erősítse ember s állat közti barátságot, továbbá felhívja a figyelmet a békés együttélés fontosságára. Az emléknap alapelve, hogy az állatok segítőtársként s barátként gazdagítják az életünket, boldogabbá teszik napjainkat.

Felelős állattartás

Nem a döntéseinket meghozni nehéz , hanem vállalni értük a felelősséget. Így van ez a kedvtelésből tartott kisállatoknál is. Mielőtt házi kedvenc tartására adjuk a fejünket, jó alaposan gondoljuk át felelősségteljes gazdája tudunk-e lenni.

  • Elég időt tudunk vele tölteni?

  • Tudjuk, hogyan kell megfelelően táplálni?

  • Mindenki elfogadja a családban?

  • Elegendő mozgástere van a házi kedvencnek?

  • Rendszeresen tudunk vele sétálni?

Ha mindegyik kérdésre igen a válasz, csak akkor döntsünk kisállat tartása mellett. Ekkor pedig érdemes elgondolkodni rajta, nem teszünk-e többet egy picit a világért, ha inkább örökbefogadott állat mellett döntünk tenyésztőtől vagy más forrásból vásárolt kiskedvenc helyett.

Csökkentsük a húsfogyasztást

A fejlett civilizációkban óriási méreteket ölt a húsfogyasztás. A haszonállatok száma manapság sajnos nagyságrendekkel meghaladja a vadon élő állatok számát. Ezen állatok a vágóhídon végzik azért, hogy ételeinkké válhassanak.

Nem kell egyből vegetáriánus üzemmódba mindenkinek átkapcsolnia, de ha már tudjuk csökkenteni a hús bevitelét, azzal máris teszünk azért, hogy minél kevesebb állat végezze halállal.

Kiváló alternatíva lehet a hús bevitelének csökkentése érdekében a növényi alapú húsok. Manapság egyre több étterem és bolt kínálatában megtalálhatóak, sokuk megtévesztésig hasonlít aromájában az igazi húséra. Aki még nem tette, érdemes kipróbálni!

Óvjuk az összes fajt

Egy-egy elhullott emlőst meglátva sokunknak megszakad a szíve, azonban egy kisebb rovar elmúlása kevésbé érint meg minket. Ezen apró természeti csodákra is vigyázzunk, óvjuk őket.

A természetben járva legyünk minden ott lakóra tekintettel, próbáljuk meg a legkevésbé megzavarni természetes életkörnyezetében, legyünk csak csendes megfigyelői a csodálatos természetnek.

Otthonunkban ha rálelünk bármely nem oda illő rovarra, őt sem kell feltétlenül egyből eltiporni, ha kijuttatjuk élve a lakásból a napi jócselekedet is ki van pipálva.

 

Ha felelős állattartók vagyunk, csökkentjük a húsfogyasztást, védjük az állatokat, akkor mi is hozzájárulunk, hogy ember és állat harmóniában élhessen fenntartható módon.

Képzeljünk el egy világot, ahol nem vesznek minket körül állatok. Elmondhatatlanul szegényebb lenne az életünk. Ezt senki nem akarja. Óvjuk őket!