Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Barátság világnapja - Így törődj a belső körrel

Barátság világnapja - Így törődj a belső körrel

Tudtad, hogy a barátságnak is van világnapja? Ebben az évben már 63. alkalommal adhatunk hálát a hozzánk közel álló barátainkért és ünnepelhetjük meg az együtt töltött időt. Erről az ünnepről hoztunk Nektek néhány érdekességet.

 

Minden ember életében fontos szerepet töltenek be a barátok, hiszen a családunkon kívül ők azok az emberek, akik a legközelebb állnak hozzánk. Ráadásul a családdal ellentétben őket mi választottuk magunk mellé. 

A barátság világnapjának története

A barátság világnapját eredetileg 1919-ben találta ki az amerikai Hallmark tulajdonosa, aminek a neve ismerősen csenghet, hiszen ez a cég a világ legnagyobb képeslapgyártója. Azonban sokan reklámfogásnak vélték, így nem alakult ki nemzetközi konszenzus a világnappá nyilvánításáról.

A ma napig minden évben ünnepelt világnapot végül egy paraguay-i baráti társaság nevéhez kötik és 1958. júliusa óta ünnepeljük. Negyven évvel később, 1998-ban az ENSZ akkori főtitkára, Kofi Annan Micimackót nevezte ki a barátság nagykövetének. Végül az Egyesült Nemzetek Közgyűlése 2011-ben hivatalosan is a barátság világnapjává nyilvánította július 30-át.

Ezt az ünnepet leginkább Ázsiában, Indiában és Dél-Amerikában tartják számon és ünneplik meg, Európában és az USA-ban kevesebb hangsúlyt kap.

Így ünnepeljük!

Biztos Benned is felmerült a kérdés, hogy mégis hogyan ünneplik ezt a világnapot? Ugyan a nagyobb cégek kampányai mindig arra irányulnak, hogy valami drága ajándékkal lepjük meg egymást barátainkkal, valójában egy kis apróság és figyelmesség tökéletes ajándék tud lenni, akár egy szál virág, akár egy barátság karkötő, akár egy közös program. Ehhez adunk néhány ötletet!

  • Pikinikezzetek egyet a legközelebbi kirándulóhelyen! Készítsetek finom szendvicseket, vigyetek magatokkal egy nagy plédet, néhány társasájátékot és élvezzétek egymás társaságát.

  • Nosztalgiával szoktátok nézegetni a régi közös fotókat? Alkossátok őket újra! Jó móka lesz a két képet egymás mellé tenni.

  • Segíts a legjobb barátodnak. Tudod, hogy mostanában nagyon elfoglalt, alig van ideje valamire? Készíts neki vacsorát és vidd át hozzá, így neki már csak élveznie kell a finom falatokat egy nehéz nap után.

  • Rendezzetek mini beach party-t! Állítsatok fel a teraszon vagy a kertben egy felfújható medencét, készítsetek színes koktélokat, díszítsétek a kertet lampionokkal és ünnepeljétek egy laza bulival a barátság világnapját! A kényelmetekről pedig akár egy kültéri babzsákfotel is tökéletesen gondoskodik :)

Néhány érdekesség a barátság világnapjával kapcsolatban

A barátsággal kapcsolatban összegyűjtöttünk néhány érdekességet. Tudtad, hogy a barátság gyógyító erejű? Mi köze a Beatles-nek ehhez a naphoz? Ezekre a kérdésekre is választ adunk!

  • Egyes tanulmányok szerint a baráti találkozások csökkentik a stresszt, nyugodtabb életet biztosítanak a gyakori összejövetelek és beszélgetések.

  • A barátok társasága betegség esetén is sokat segít, ugyanis gyorsabban gyógyulunk, ha ők vesznek minket körül.

  • A barátság világnapjának 10. évfordulója alkalmából jelent meg anno a Beatles “With A Little Help Of My Friends” című slágere.

A barátság az egyik legfontosabb emberi kapcsolat, a fontos dolgokat pedig érdemes megünnepelni. Ennek remek apropója lehet a barátság világnapja. Blogposztunkat pedig Márai Sándor szavaival zárjuk, Füves könyvében így írt a barátságról:

„Nincs emberi kapcsolat, mely megrendítőbb, mélyebb lenne, mint a barátság. A szerelmesek, igen, még a szülők és gyermekek kapcsolatában is mennyi az önzés és a hiúság! Csak a barát nem önző; máskülönben nem barát. Csak a barát nem hiú, mert minden jót és szépet a barátjának akar, nem önmagának. A szerelmes mindig akar valamit, a barát nem akar önmagának semmit. A gyermek mindig kapni akar a szüleitől, túl akarja szárnyalni atyját; a barát nem akar kapni, sem túlszárnyalni. Nincs titkosabb és nemesebb ajándék az életben, mint a szűkszavú, megértő, türelmes és áldozatkész barátság. S nincs ritkább…”