Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Fizioterápia világnapja - Tájékozódj, élj egészségesen!

Fizioterápia világnapja - Tájékozódj, élj egészségesen!

Mi történik, amikor megvágjuk magunkat a konyhában? Bekötjük a sebet, s az magától beforr. Mennyi gyógyszerre van szüksége gyermekünknek kéztörés után? Semennyire. Csodálatos gyógyító ereje van testünknek, s a fizioterápia - mint orvosi szaktudomány - ezt használja ki, miközben gyógyszerek és mellékhatásaik nélkül gyógyulhatunk.

Tájékozódjunk a természeti energiákkal való gyógyításról, azaz a fizioterápiáról!

Szeptember 8. a fizioterápia világnapja. Eme alkalomból utánanéztünk kicsit mi fán is terem a fizioterápia, s azoknak szeretnénk most kedveskedni, akik ebben a témakorben szeretnének új ismereteket gyűjteni.

Gondoljunk bele amikor elvágjuk az ujjunkat, eltörjük valamelyik csontunkat, szedünk-e gyógyszert? Nem. Testünk csak egy kis időt kér, és magától helyrerakja a dolgokat. Ezeknek a felgyorsításában, hatékonyabbá tételében segít a fizioterápia, miközben nem használ gyógyszereket, nincsenek mellékhatások.

Fizioterápia

A fizioterápia az orvosi gyógyítás legősibb ágazata, melynek során a természeti energiákkal gyógyítanak. Eredete az ókori Görögországig nyúlik vissza, a füzosz szóbol ered. Jelentése nem meglepő módon: természet. A természeti energiák fizikai, kémiai jelleműek.

A World Confederation for Physical Therapy (WCPT) definíciója szerint: „A fizioterápia olyan egészségügyi szolgáltatás, ahol a fő cél a tágan értelmezett mozgásos funkcionális képességek szinten tartása, illetve helyreállítása, az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, gyógyítása és a rehabilitáció. A fizioterápia végső célja az egyén egész életén át tartó mozgásképességének lehetőség szerinti fejlesztése, a sérült mozgásfunkció megőrzése, javítása, illetve helyreállítása a fizioterápia eszközrendszerén keresztül.”

Sokaknak gondot okoz a fizioterápia és a fizikoterápia közti különbség. Tegyük most rendbe ezt a fogalomzavart is. A fizikoterápia tisztán csak fizikai jellegű energiákat használ. Ezáltal részhalmaza a fizioterápiának.  

Fizioterápiás kezelések alapelvei

 • A fizioterápiás kezelések során fizikai ingerek hatására biológiai válaszreakciók alakulnak ki a szervezetben. A válaszreakciók lehetnek primerek, azaz erősebbek, illetve szekunderek, másnéven gyengék.

 • A kezelés hatásai nemcsak lokálisak, hanem általánosak is. Ugyan az általános hatások gyengébbek, de mindig megtörténnek azok is. Ezek közé tartoznak például a hormonális szabályzórendszerek és a keringés is, azaz teljes szervezetünkre pozitív hatással van a lokális kezelés.

 • Az elnyelődött energia képes csak megfelelő biológiai hatást kiváltani a szervezetünkben, az áthaladó nem.

 • A megfelelő terápiás dózis alkalmazása mindig kiemelt fontosságú, ugyanis hatásuk a dózistól függően lehet kedvező, károsító, vagy halálos.

Energiaformák

Az energia jelentése a fizikában az anyag munkavégző-képességének mértékét határozza meg. Szervezetünk egy nyitott rendszer, mely képes energiák felvételére és leadására egyaránt. Az energiáról megtanultuk: nem vész el, csak átalakul. Ezáltal gyógyíthatunk különböző energiaformák bevitelével. 

A bevitt energia kapcsolatba lép a szövetekkel, így utóbbiak elnyelik az energiát. Az elnyelődött energia átalakul, például hőt termel, sejtfolyamatokat katalizál.

Bevitt energia szerinti csoportosítás

 1. Elektroterápia: Magnetoterápia, kis-, közép-, nagyfrekvenciás kezelések.

 2. Fototerápia: Ultraibolya-, infravörös sugárzás. lézerkezelés, látható fény.

 3. Helioterápia: Napfénnyel történő kezelés

 4. Termoterápia: Meleg és hideg változata egyaránt használt. Eltérú hőmérsékletű száraz borogatások és pakolások, szauna, hőlégkamra, gőzkamra. 0 °C alatt kryoterápiának nevezendő.

 5. Hidroterápia: A víz fizikai hatásait hasznosítja, mint az eltérő hőmérséklet adta stimuláció illetve a víz felhajtó ereje. Nedves borogatások, leöntések, pakolások, mechanikai hatásokkal társított kezelések, például: súlyfürdő, víz alatti torna, víz alatti vízsugármasszázs.

 6. Mechanoterápia: aktív és passzív mozgások csoportja. Ide sorolható a gyógytorna, masszázs, különböző extenziós kezelések, sőt az ultrahang kezelés is.

 7. Klímaterápia: adott földrajzi terület éghajlatát használja. Speciális formája a barlangterápia (speleoterápia).

 8. Balneoterápia: gyógyvizek, mesterségesen kémiai anyagokkal készített fürdőkezelések, ivókúrák, iszappakolások.

 9. Inhalációs kezelések: Az aeroszol és aeroion terápia, ahol a szervezetbe a légutakon keresztül jutnak be a kezelésnél használatos anyagok. Az aeroszol terápiánál gyógyvizet vagy porlasztott gyógyszeroldatot juttatnak a légutakba. Az aeroion kezelésnél ezek a negatív ionok, melyek jótékony hatást fejtenek ki a szervezetünkre.

 10. Étrendi kezelés: diéta, gyógy-élelmezés.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a gyógytorna?

A gyógytorna az egyik legismertebb fizioterápiás módszer, így erről beszéljünk picit külön is.

Aki előrelátó, már akkor is gyógytornázik, amikor még nincs semmilyen mozgásszervi betegsége. Segítségével példának okaként megőrizhető a gerincünk egészsége.

Már meglévő betegségeknél a konzervatív - azaz nem műtéti kezelésen részesülő - betegek terápiáját hatékonyan egészíti ki a személyes célzott gyógytorna.

Harmadik széleskörű alkalmazása a műtét utáni rehabilitáció területe. A műtéten átesett páciens állapotának megfelelő célzott gyógytorna. 

Fiataloknál a testtartásból adódó problémákat, a gerincferdülést kell leggyakrabban orvosolni. Középkorban az ülés, továbbá túlsuly miatt kialakult mozgásszervi elváltozások, gerincproblémák kezelendőek leggyakrabban. Időseknél a csontritkulás okozta gerincdeformitásokkal kell foglalkozni.

Mikor nem javasolt a fizioterápia?

Ahogy beszéltük, minden fizioterápia serkentően hat az egész szervezetre, keringésre egyaránt. Sajnos a rosszindulatú sejtek burjánzását, terjedését is segítik, így rosszindulatú daganatok esetében nem javasolt a használata.

Előre haladott szívbetegségnél, vérnyomáskiugrásnál, lázas állapotban szintén nem javasolt, mert ezen esetekben plusz terhelést okoz a fizioterápia a szervezet számára, ami kedvezőtlen kimenetelű lehet.

 

A fizioterápia alkalmazásával segítjük testünk öngyógyító folyamatait.

Ha ezt megértjük, s türelmesek vagyunk, rengeteg már meglévő, s jövőbeli problémát egyaránt orvosolunk.

Egyeztessünk orvosokkal, szakemberrel, gyógytornásszal, azaz hiteles emberekkel, olvassunk szakirodalmakat, s ha kitartóan segítjük testünk fejlődését, a szervezet - s jövőbeli énünk - meghálálja!