Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Magyar feltalálók napja - Korszakalkotó magyar találmányok

Magyar feltalálók napja - Korszakalkotó magyar találmányok

Június 13-ra, vasárnapra esik a magyar feltalálók napja. Bármilyen kicsiny nemzet is vagyunk, szerencsére számtalan nagy, méltán híres név kísérte végig történelmünket. A teljesség igénye nélkül nézzük mely magyar találmányok változtatták meg a történelmet, s ezáltal életünket!

Olyan tárgyak képezik a mindennapjaink részét, amelyeket ma már természetesnek veszünk. Nem gondolkodunk el rajta régebben milyen zseniális koponyák munkája szükségeltetett, hogy a kor korlátozott lehetőségeihez mérten egy korszakalkotó újítással tudjanak előrukkolni.

A június 13-ra eső feltalálók napja alkalmából összeszedtük nektek, melyek azok - érthető okokból - a szívünkhöz közel álló magyar találmányok, melyek a mindennapjaink részét képezik. Frissítsük fel együtt emlékünket, s legyünk büszkék nemzetünk nagy zsenijeire!

Színes Televízió

Ma már csak a nagy klasszikus filmeket felidézve ugorhatnak be egy-egy fekete-fehér képsorok, a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően teljesen alapvetőnek gondoljuk, hogy a TV színes. Nem volt ez így egészen 1940. szeptember 4-ig, amikoris Goldmark Péter Károly bemutatta a világ első színes televízióját. Goldmark Budapesten látta meg a napvilágot, már fiatal korában kitűnt fizikai ismereteivel, aktívan foglalkoztatta a televíziózás világa.

Golyóstoll

Bár manapság egyre többet használjuk a számítógépet, még mindig napjaink szerves része - nem csak aláírások esetén - a golyóstoll. Ezt a zseniális eszközt Bíró László József újságíró találta fel. Érdekesség, hogy az úriembernek több, mint húsz találmánya volt, 1938-ban jelentette be első szabadalmát, mely a töltőtoll volt. Sajnos a II. világháború miatti zsidóüldözések miatt külföldre kényszerült, ezért a termék továbbfejlesztése Argentínában történt. Itt szabadalmaztatta a speciális festékkel töltött golyóstollat, s ezen ország a feltalálók napját Bíró László tiszteletére az ő születésnapján, szeptember 29-én tartja.

Béres csepp

1972-t írtunk, amikor megalkotta Béres József a róla elnevezett Béres-cseppet. A cseppek ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaznak. Először támadókra lelt a találmányával, kuruzslással vádolták, de 4 évre rá bejelentette szabadalmát, így innentől elfogadottá vált széles körben. 1978-ban forgalomba került, az ezredforduló óta pedig már hivatalosan is gyógyszer. 

Rubik kocka

Tudjuk, a Rubik kockát senkinek nem kell bemutatni, talán az egyik leghíresebb magyar találmány, mégsem mehetünk el mellette szó nélkül. Feltalálója Rubik Ernő, aki Kossuth-díjas építész volt. Eredeti tervek szerint a Rubik kocka megalkotása a térbeli mozgások szemléltetésére készült, azonban időközben rájöttek, hogy kitűnő logikai játék. 1976-ban Rubik levédette szabadalmát, azóta pedig minden más történelem. Rangos nemzetközi versenyeket rendeznek a játékkal, hírneve bejárta az egész világot.

Számítógép

Nem kisebb találmány köthető magyar feltalálóhoz, mint az első számítógép. Megalkotója Neumann János, aki 1903-ban látta meg a napvilágot Budapesten. Neumann már ifjú korában kitűnt fejszámolási képességeivel, illetve emlékezőtehetségével. Valószínűleg ezek is közrejátszottak későbbi mesterműve megszületésében. Kalandos útja a Budapesti Tudományegyetemen lelte ifjú korát, majd Berlin volt a következő állomás, végül az Egyesült Államokban telepedett le. Az áttörést az 1952-es év hozta számára, amikor megalkotta az első memóriával rendelkező számítógépet, az EDVAC-ot. Hogy hol tartanánk ma nélküle? Biztosan hátrébb.

Hologram

Holográfiának nevezzük azt a képrögzítő eljárást, mely során teljesen térhatású, háromdimenziós kép kerül létrehozásra. A hologram feltalálása, illetve a holográfia megalkotása Gábor Dénes nevéhez fűződik. A feltaláló 1971-ben fizikai Nobel-díjat kapott találmányáért. Munkásságával elérte, hogy a kétdimenziós látvány képes térhatásúnak tűnni, łgy háromdimenziós képet kaphatunk. Találmányának leggyakoribb alkalmazásai a biztonsági jelek, információ tárolás, ultragyors fényképezés.

C-vitamin

Szent-Györgyi Albert biokémikus a skorbutban szenvedő betegek számára kereste eredetileg az ellenszert, mely meg is magyarázza miért lett aszkorbinsav az elnevezés. Közismertebb nevén a C-vitamint Szent-Györgyi izolálta először 1930-ban. 7 évvel később munkásságát elismervén Nobel-díjjal tüntették ki, így első magyarként vehette át ezt a rangos kitüntetést. Hozzá kötődik nemzeti ünnepünk - mely során a feltalálókra emlékszünk - , 1941. június 13-án jelentette be új talámányát, a tartósan elálló, nagy C-vitamin dózisú készítmények elkészítésének menetét. 

Legyen szó TV-zésről, vagy számítógépezésről, akár Béres-cseppet, vagy C-vitamint szedünk, vagy pedig egy rubikkocka, golyóstoll, hologram akadjon a kezünk közé, nyugodtan húzzuk ki magunkat, és legyünk büszkék rá, hogy magyarok vagyunk.