Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Egyre több a tanulnivaló - A nagyobb gyermekek egészsége is fontos!

Mire felnövünk, legtöbben már minimum 12 évet töltöttünk az iskolapadban görnyedve, valamint otthon házi feladatot írva. Ezen kívül a kötelező és egyéb könyvek olvasása is ülő vagy fekvő helyzetben történik, ami szintén nem tesz jót a gerincünknek és a modern számítógépes játékok sem segítenek a helyzeten. Sokan még ezt is megfejelik plusz 4-5 év tanulással az egyetemen, a diploma mellé hátfájást és gerincbántalmakat is szereznek. Mit tehetünk ellene? Ennek járunk utána!
 

Az emberi test nem arra született, hogy egész nap üljön vagy feküdjön, hanem a mozgásra, ami segít megelőzni számos betegséget, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a cukorbetegséget, valamint a hát- és gerincbántalmakat is, de hatással lehet mentális egészségünkre is. Több kutatás is bizonyította, hogy az ülő életmódot folytató, kevés mozgást végző felnőttek sokkal hajlamosabbak ezen betegségekre.

Fiatal felnőttek körében készült kutatások megállapították, egyre hamarabb jelenik meg a fiatalok körében az ülő életmód következtében kialakuló gerinc elváltozás és az ehhez kapcsolódó fájdalom. A gimnazista és egyetemista korú fiatalok mintegy 40%-a küzd derék- vagy hátfájással. Erre hatással van az a tény is, hogy ebben a korban még sokat nyúlik a testük és a gerinc ebben az időszakban sokkal kevésbé ellenálló a külső behatásokkal szemben. Ezen kívül a nehéz háti- vagy oldaltáska cipelése is nagyon rossz hatással van a gerincre.

Miért káros az ülés? 

A napi 8-12 óra számítógép felett való statikus, sokszor nem egyenes háttal való ülés folyamatos terhelést jelent az izmoknak, hiszen ilyenkor nem pihenő állapotban vannak, hanem megfeszülnek. Ha mozgás közben terheljük ugyanezeket az izmokat, akkor az elernyedés és a megfeszített állapot váltakozik, a vérkeringés beindul az izmok között. Ha ezek az izmok folyamatosan feszített állapotban vannak, akkor gyakran a későbbiekben merevséget, fájdalmat érzünk. 

Legjobb döntés a megelőzés!

Legjobb, ha még a fájdalom jelentkezése előtt figyelünk életmódunkra és megpróbáljuk megelőzni a problémát. Mégis hogyan tehetjük ezt meg? Számos tippünk van rá!

Tartsunk 5-10 perc szünetet óránként. 

Ez az iskolában könnyen megvalósítható, hiszen az órák között 10-15 perc szünet van, ami pont elegendő arra, hogy az izmokat megmozgassuk. Az egyetemen ugyan másfél órás kurzusok vannak, köztük viszont sokszor minimum fél óra szünet van és akár egy másik épületbe is át kell sétálni a következő óra kezdetéig, ami sokat segít az izmokon. Otthoni tanulás esetén állítsunk be emlékeztetőt a telefonon és minden órában álljunk fel, dolgoztassuk meg izmainkat. 

Mozogjunk egy héten több alkalommal is!

A mozgás csodákra képes! Heti 3-4 alkalommal 20-30 perc mozgás is rendkívüli eredményt produkál. Nem feltétlenül kell edzőterembe mennünk, YouTube-on is számtalan otthon elvégezhető mozgásformát találunk. De mozgásnak számít egy fél órás séta, egy kis lépcsőzés, de még a kerti munka is. Fontos, hogy a saját fizikai képességeinkhez igazítsuk a választott mozgásformát. A sportok közül az úszást ajánlják a leginkább a gerinc egészségének megőrzése érdekében, a squash, a tenisz vagy a foci viszont megterhelik a hátunkat, ezek sokszor veszélyt jelenthetnek a gerincünkre.

Figyeljünk környezetünk elrendezésére!

A számítógépnél való tanuláshoz vagy beadandó íráshoz válasszunk megfelelő széket, ami tartja a gerincet. Figyeljünk arra, hogy megfelelő magasságba legyen állítva: a térdünk egy picivel a csípőnk alatt helyezkedjen el, tehát ne legyen felhúzva a lábunk, mert ez megakadályozza a megfelelő testtartás felvételét. A lábunkat tartsuk a padlón, egymással párhuzamosan.
 
Az asztalhoz úgy üljünk le, hogy gépeléskor a kezünk 90 fokos szöget zárjon be. A monitort helyezzük szemmagasságba, hogy ne kelljen a nyakunkat behajlítani a képernyő nézése közben. A billentyűzet megfelelő dőlésszögére is figyeljünk: ha a csuklónk lefelé vagy felfelé hajlik, akkor az idegekre és ínekre nagy nyomás helyeződik.

Ha csak olvasunk, akkor érdemes más ülőalkalmatosságot keresnünk, hogy ne ugyanabban a pózban legyünk egész nap. A babzsákfotel tökéletes választás ehhez, hiszen amikor belesüppedünk, felveszi a testünk alakját, így egyenletesen tartja a gerincünket. A számos választható szín közül mindenki megtalálja a szobájába leginkább illő babzsákfotelt és a mozgatása miatt sem kell aggódni, hiszen XXL babzsákfotelünk csupán 7,5 kilogramm. Azt sem probléma, ha ráöntesz valamit: a huzata 30 fokon mosható. Korszerű varrás technológiájának köszönhetően rendkívül ellenálló és hosszantartó. Ráadásul magyar termék, amire 2 év garanciát is adunk!
 

Mit tegyünk, ha már megvan a baj? Alacsony intenzitású fájdalom esetén fiatal korban még visszafordítható a probléma. Válasszunk olyan mozgásformát, ami a gerincet erősíti, úgy mint a jóga vagy pilates. Ha erős fájdalmat érzünk, akkor érdemes ellátogatni az orvoshoz, aki segít a probléma megoldásában.

Azonban az orvosi terápia után is újra a gyakori mozgás lesz az, ami fenntartja majd a kívánt állapotot, ezért már fiatalon iktassuk be a napjainkba a rendszeres testmozgást!


 
Tartalomhoz tartozó címkék: Egészség
blog comments powered by Disqus