Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Emlékezzünk szeretteinkre! - Mindenszentek napja

Mit ünneplünk Mindenszentek napján és mit ünneplünk halottak napján? Egyáltalán mi a különbség a két ünnep között? És mi köze a Halloween-nek az egészhez? Ezekre a kérdésekre adunk választ blogposztunkban!

Halloween, Mindenszentek, halottak napja. Sokak számára nem egyértelmű, hogy ezen ünnepek közül mit, mikor és hogyan is ünneplünk. Erre igyekszünk a továbbiakban átlátható választ adni.

Október 31. Halloween

Ez az angolszász eredetű ünnep hazánkban egyre inkább előtérbe kerül és már nem csak a Halloween bulik alkalmával kerül megrendezésre, hanem a kertvárosokban is egyre gyakoribb, hogy a gyerekek ijesztő jelmezekben végigjárják a szomszédos házakat “csokit vagy csínyt” kiáltással gyűjtve minél több édességet.

A Halloween az angol All Hallows’ Eve rövidítése és mindenszentek előestéjeként fordíthatjuk le. A kelták szerint ez az év legmágikusabb napja, amikor a halott lelkek szabadon kószálhatnak az élők között. Ezért öltöztek be az emberek ijesztő ruhákba, hogy elijesszék a szellemeket. 

Ma már inkább a vidámság jellemzi ezt az ünnepet. Ezen a napon a fiatalok jelmezbe öltözve buliznak, a kisgyerekek pedig szintén ijesztő öltözetben járnak házról-házra édességet gyűjteni.

November 1. Mindenszentek

A Mindenszentek a katolikus egyház ünnepe, ezen a napon ünnepelnek minden megdicsőült lelket, akikről a naptár nem emlékezik meg név szerint. Ezen a napon az emberek kimennek a temetőbe, rendbe teszik szeretteik sírját, friss virágot helyeznek el rajta és gyertyát, mécseseket gyújtanak. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi. Ezt a szokást a protestánsok és a nem hívők is átvették. Magyarországon főként a krizantém lett ennek az ünnepnek a virága, hiszen épp ebben az időszakban nyílik. Egyesek szerint a gyertyagyújtás hagyománya a kereszténység előttre vezethető vissza, amikor azért gyújtottak gyertyát a sírokon, hogy a tévelygő lelkek megmelegedhessenek, visszataláljanak sírjaikba és ne háborgasság az élőket.

November 2. Halottak napja

A halottak napja szintén keresztény ünnep, az egyház ezen a napon emlékezik meg a tisztítótűzben szenvedő lelkekről. A katolikus vallás szerint azoknak, akik bűnnel a lelkükben hunytak el Isten színe előtt meg kell tisztulniuk. A régi hagyományok szerint ilyenkor a templomban kiállított gyászkoporsóra alamizsnát (kenyér, kalács, szalonna) tettetek a hívek, a pap pedig szétosztotta ezt a rászorulók között. Manapság Mindenszentek ünnepe és a halottak napja egybe forrt és mindkét napon meglátogatják a családok elhunyt szeretteik sírját a temetőkben.

Mit tanulhatunk ezekből az ünnepekből?

A fenti ünnepek nagyon fontosak az egyházi és családi hagyományok miatt is, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy szeretteink egész évben itt vannak velünk, töltsünk velük minél több időt. Főleg igaz ez idősebb rokonainkra. 

Az idősebb generációktól számos dolgot tanulhatunk, amit a rohanó hétköznapokon sokszor elfelejtünk.

  • Türelem: régen sokkal kevesebb információ vette az embereket körül, nem volt a kezükben mobiltelefon korlátlan internet eléréssel, és nem tudtak azonnal felhívni valakit, akitől kérdezni szerettek volna valamit. A vezetékes telefonon csak akkor értük el az illetőt, ha éppen otthon volt, a postai levelezés pedig még lassabb volt. Éppen ezért az idősebb generációk megtanulták, hogy mi az a türelem. Érdemes ezen elgondolkodni, és kicsit lelassítani a stresszes mindennapokban.

  • A legtöbb dolog javítható: a mai világban mindent gyorsan le tudunk cserélni, legyen az tárgyi eszköz vagy akár emberi kapcsolat. Régen a piacgazdaság teljesen másképp működött, nem tudták azonnal pótolni a kilyukadt ruhadarabot vagy elromlott kerékpárt, inkább nekifogtak a javításának. Ugyanez igaz az emberi kapcsolatokra is: ma már a közösségi média segítségével villámgyorsan tudunk üzenetet írni a kiszemeltünknek, sokkal kevesebb idő jut az udvarlásra is. Tanuljunk az idősebbektől és próbáljuk meg jobban értékelni azt, amink van. Nem csak pénzügyileg, de fenntarthatóság szempontjából is érdemes ezen a témán elgondolkodnunk.

Figyelem és hála: régen sokkal többen éltek falvakban, kis településeken, ahol mindenki ismert mindenkit, éppen ezért hamarabb észrevették, ha valaki segítségre szorul. Ma már sokszor a saját szomszédainkat se ismerjük, elmegyünk az utcán egymás mellett. Érdemes lenne feleleveníteni a régi szokásokat és jobban odafigyelni egymásra, legyen az távoli ismerős vagy idegen, aki épp segítségre szorul. Segítsünk a babakocsit feltenni a villamosra, nyissuk ki az ajtót a nehezebben mozgó időseknek, mosolyogjunk rá idegenekre az utcán. Apró dolgok, de rengeteget jelenthetnek belső lelki békénk szempontjából.

 

Ezt a pár napot töltsük szeretteinkkel, látogassuk meg elhunyt rokonaink sírját és emlékezzünk meg róluk. De ne feledkezzünk meg a még itt lévőkkel sem, és próbáljunk minél többet tanulni idősebb rokonaink bölcsességeiből.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Szemlélet
blog comments powered by Disqus