Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Európai autómentes nap - Parkold le. Ne csak ma. Megéri!

A környezettudatosság jegyében kerül megtartásra szeptember 22-én az autómentes nap Európa-szerte.

Tekintsünk egy kicsit tovább, s nézzük meg mennyi előnnyel járna önző módon saját magunkra nézve, ha egész évben a lehetőségekhez képest minimalizáljuk a gépjárműben eltöltött időnket. A kellemes mellékhatás pedig a környezet megvédése saját magunktól.

Menyírbáljuk az ingázást, górcső alá vesszük a gyermek logisztikát, s alternatív megoldásokban segítünk. Tarts velünk!
 

Szeptember 22-én tartjuk minden évben az európai autómentes napot. A kezdeményezés a környezetünk megóvása érdekében született meg.

Mi most picit fordított szemüvegen keresztül nézzük meg, ránk nézve milyen hatással lenne az autóban töltött idő csökkentése. Ez pedig automatikusan magával vonzza a környezetünk megóvását.

Visszavágunk az ingázásból, optimalizáljuk a gyermekek logisztikáját, s megnézzük az alternatív közlekedési megoldásokat.

Az ingázás megesz

Egyvalami biztosan közös mindannyiunkban: egy nap mindenkinek 24 órából áll. Ebből a korlátozott erőforrásból sokan akár 120 percet - vagy még annál is többet - ingázással töltenek a munkahelyükre/iskolába, miután összeadjuk az odafele, s hazafele vezető út hosszát. Ez rengeteg idő, melyet akár a családra, pihenésre, hobbinkra fordítanánk egyből minőségi életszínvonal növekedés következne be.

Gondoljuk át, hogyan tudnánk ezt az időtartamot csökkenteni. Akár a munkahelyünk, akár a lakóhelyünk közelebb lenne a másikhoz, már több időnk marad magunkra és a családunkra. Ráadásul a környezetünkért is teszünk.

Mi a helyzet a home office-al? Ha munkahelyünk megengedi az otthonról való munkát - amely a pandémia miatt is előtérbe került - használjuk ki a lehetőséget. Fontos a szociális élet is, a személyes találkozók. Ha rugalmasak a vezetők, megengednek egy hibrid munkarendet, melyben mondjuk elég csak kétszer bemenni a munkahelyre. Már spóroltál a héten 360 percet.

Sokan azért áldozzák fel az értékes idejüket ingázásra, mert magasabb fizetést érhetnek így el alacsonyabb lakhatási költségek mellett. Ezesetben az órabérünket úgy kalkuláljuk, hogy adjuk hozzá az ingázás időtartamát, máris sokkal rosszabbul néz ki a fizetés.  Erre jön még a gépjármű karbantartása/tankolása/takarítása, az idegeskedés amit a dugókban töltünk, s a rengeteg lemondás a családról. Biztosan megéri?

Gyermekek logisztikája

Reggel elvisszük az oviba vagy a suliba a gyermeket. ‘Pihenésképpen’ elmegyünk dolgozni. Utána érte megyünk, de már rohanunk vele a délutáni foglalkozásra. Ezután felvesszük, vagy megvárjuk a helyszínen, s este haza. Bumm, vége a napnak, másnap indul a mókuskerék elölről.

Elég a saját gyermekkorunkra visszagondolni, többségünk egyedül járt már az iskolába, mégis mindannyian felnőttünk. Pedig akkor még okostelefonok, s nyomkövetők sem voltak hál istennek. Sokan mondják milyen erőszakos világban élünk. Ilyenkor érdemes egy kicsit tájékozódni, s egyből kiderül, hogy világszerte a bűncselekmények száma nagyátlagban folyamatosan csökken. Csupán a mi gyerekkorunkban egy rossz dolgot nem kapott fel az internet és a sajtó világa. A híradó sem segít, nem a jó hírek vannak kiemelve, annak nincs olyan drámai hatása. 

Ha nem merjük elengedni egyedül gyermekünket, akkor ‘dolgozzunk’ össze egy másik szülővel, akivel egy iskolába vagy szabadidős foglalkozásra járnak. Ha egyik héten mi visszük őket, a másik héten ők, már megint rengeteg időt spórolunk meg, számoljuk ki.

Alternatív, kombinálható módszerek

A nagyvárosokban élőknek érdemes lemérni mennyi idő alatt jutnak el A-ból B-be tömegközlekedési eszközzel. Sok esetben javarészt a dugók miatt a tömegközlekedési eszköz nyer. Már érdemes az autó ‘kényelmét’ feladni, ha hamarabb odaérünk valahova. A további érvek pedig: nincs idegeskedés a dugóban, teszünk a környezetünkért, s az ingázást értelmes dolgokra fordíthatjuk ezesetben. Ilyen például az olvasás, társalgás, alvás, vagy dolgozhatunk is közben faragva a munkaidőnkből.

Szerencsére újra reneszánszát éli a biciklizés, s új versenyzőként terjednek el az elektromos rollerek is. A kerékpárt választva a napi edzés is megvan nagyban hozzájárulva az egészséges(ebb) élethez. Nagy előnyük ezen járműveknek, hogy sokkal olcsóbb, fenntarthatóbb, környezetbarátabb alternatívái az autónak. Sokszor pedig az ingázási idő is kevesebb ezeket választva. Legyen sajátod, vagy béreld, ha már napokig nem veszed elő az autót, jó úton jársz.

A fenti módszerek kombinálhatóak is az autóval. Erre klasszikus példák a P+R parkolók, amelyek azzal a céllal létesültek, hogy enyhítsék a belvárosba áramló autók számát. Ott leparkolva gépjárművünket, tömegközlekedési eszközre átszállva megintcsak gyorsabban, gördülékenyebben bejuthatunk a belvárosba.

 

Csökkentsük az ingázás idejét drasztikusan. Engedjük a gyermeket a társaival, vagy társuljunk más szülővel. Használjuk az alternatív közlekedési eszközöket.

Ezekből bármit megfogadunk, saját bőrünkön fogjuk tapasztalni a pozitív változásokat. Fontos, hogy a felszabaduló időnk minőségi legyen. Töltsük a családdal, fejlesszük magunkat, éljünk a hobbinknak, pihenjük eleget. A TV bámulása, FB pörgetése nem feltétlenül az.
 
blog comments powered by Disqus