Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Forradalmi gondolat - Függeni vagy függetlennek lenni?

Az 56-os forradalom a függetlenség kivívásáról szólt. Ezen apropóból kiindulva a szokásos múltidézés helyett megvizsgáljuk milyen előnyei vannak az élet különböző területein a függetlenségnek, hogyan építsünk ki olyan gyümölcsöző kapcsolatokat, melyekben kölcsönösen függünk egymástól.

 

Október 23-án ünnepeljük az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját, melyben népünk függetlenségéért lázadtunk fel. A történelmi áttekintés helyett a függetlenséget, s az egymástól kölcsönös függést járjuk körbe, olyan szokások gyakorlására buzdítunk, melyek megannyi pozitív változást hoznak az életünkben. 

Függetlenség

Szerencsére manapság a tegtöbb ember békés helyre születik, így a szabadságot már mindenki alapvetőnek érzi. Ennél is nagyobb önállóságot biztosít, ha az élet több területén is függetlenek vagyunk, minél több hétköznapi szituációra tudjuk a megoldást, feltaláljuk magunkat. A komolyabb célok eléréséhez pedig elengedhetetlen a függetlenség.

Fontos felismernünk a tényt, hogy minden változás belülről indul, így saját magunkat kell fejleszteni.

Proaktívan

“Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.” A mondás Henry Fordtól származik 100 évvel ezelőttről, de a mai napig különösen igaz. Nagyon fontos, egy feladat során mindig a megoldásokat keressük, ne a problémákat. Az agyunk azt fog találni amit keresünk. Természetesen nem változtathatjuk meg egyik napról a másikra radikálisan a gondolkodásmódunkat, de figyeljük meg magunkat, s próbáljuk napról napra egyre többet alkalmazni. A változás szembetűnő lesz már hetek alatt is.

Fókusz a célon

Legyen szó egy könyv elolvasásáról, hetek esetleg hónapok óta halogatott teendőről, vagy akár komolyabb üzleti célról, lássuk tisztán a végeredményt. Tudjuk már az elején egyértelműen megfogalmazni milyen célt tűzünk ki magunk elé. Gyerekesnek tűnhet, de a célok leírása, vizualizálása nagy segítség azon az úton, hogy elérd őket, mert a tudatalattid minden nap találkozik ezekkel a vizuális kivetülésekkel. Annyi a dolgod, hogy egy olyan helyre rakd a lakásban, ahol gyakran látod.

Először a fontosat, utána a sürgőset

Gyakran előfordul, hogy a számtalan sürgős teendő miatt nem marad időnk s energiánk a határidőhöz nem kapcsolódó, ámbár számunkra fontos céljaink eléréséhez. Ha így éljük az életünket, komolyabb céljaink megvalósítása a háttérbe szorul, s egyre inkább a ködbe vész.

Fordítsuk meg a két kategóriájú teendőket. A fontossal kezdjük a napunkat, de ha ez nem kivitelezhető, akkor is hagyjunk rá előre időt, hogy még ma tehessünk érte. A sürgős dolgoknál vizsgáljuk meg melyeket tudja más is megoldani, mire mondhatunk nemet, mi az ami mégis ráér anélkül hogy megállna a Föld forgása. Számtalan ilyen van. 

Kölcsönös függés

Mi emberek alapvetően társas lények vagyunk. Szükségünk van egy párra, akivel leélhetjük az életünket, szerető s támogató családra, velünk hasonló barátokra. Ezen kapcsolatokban különböző szintű kölcsönös függés alakul ki közöttünk. A következő technikák alkalmazásával elérhetjük, hogy olyan kötődéseink legyenek az élet minden területén, melyek kölcsönösen boldogságot adnak, ‘jövedelmezőek’, hosszú távú minőségi kapcsolatokat jelentenek. 

Win-Win modell

Az olyan kapcsolatok tudnak harmóniában hosszú távon fent maradni, melyeknél mindkét fél kap számára fontos értéket. Üzleti döntéseinket úgy hozzuk meg, hogy a másik fél is jól járjon, barátaink és családtagjainknak tegyünk be a szívességi bankba amikor csak lehetőségünk adja. A szívességi bank olyan mint egy hagyományos pénzintézet, akkor tudunk kivenni belőle, ha rakunk bele eleget. Ne hagyjuk a számlát mínuszba sose.

Értsd meg először

Sokszor alig várjuk, hogy valaki befejezze a mondandóját, mert már kezdenénk is bele a mi sztorinkba. Mivel ezalatt a saját mondandókra koncentrálunk, ezért valójában el sem jut a tudatunkig amit a másik mesélni szeretne. Ez nem jó irány, változtassunk rajta. Csak azután leszünk képesek megértetni magunkat másokkal, miután mi megértjük a másikat. A másik fél ezután elfogadóbb lesz, könnyebben megért ő is minket, könnyebben beszélünk közös nyelvet. Először értsük meg, kérdezzünk. Utána jövünk mi.

Szinergia

A szinergia olyan együttműködéseket jelent, mely során nagyobb eredmény érhető el mint a felek külön cselekvései esetén. Legyen szó a gyerekek logisztikájáról, a munkánkról, vagy egyéb teendőinkről, összefogással mindig nagyobb eredmény érhető el. Csapatban dolgozva nemcsak összeadódnak a kreatív elmék, hanem egymás problémáira tudhatják a választ is. Amikor csak lehetőségünk engedi vegyük körbe magunkat olyan emberekkel, akik kreatívok, hasonlóak gondolkodnak mint mi s a megoldást keresik.

 

Mint minden változást, apránként kell beültetni az életünkbe. Ne akarjuk egyik pillanatról a másikra mindegyik szokást elsajátítani. A vége káosz lenne s eredménytelenség. Válasszunk a fentiek közül egyet, s azt gyakoroljuk minden nap, napról napra egyre többet. 


 
Tartalomhoz tartozó címkék: Szemlélet
blog comments powered by Disqus