Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Iskolakezdési lázban égünk - Ne feledjük gyermekünk egészségét!

Iskolakezdési lázban égünk - Ne feledjük gyermekünk egészségét!

Az iskolakezdési forgatagban minden erőnkkel azon vagyunk, hogy zökkenőmentes legyen a sulikezdés. Ez fontos is, azonban a nagy kapkodásban ne feledjük el a legfontosabbat: gyermekünk egészségét. Annak érdekében, hogy csemeténk minél egészségesebb legyen hosszú távon is, kiemelten lényeges az egészséges táplálkozásra, testmozgásra, helyes testtartásra odafigyelni. Tarts velünk, segítünk!

Egészséges étkezés

Melyik szülő tudja megtagadni az édességet a gyermektől? Vajmi kevesen. A jó hír, hogy nem is kell, a kulcsszó a mérték. A gyerekeknek nem lesz baja néhanapján 1-1 édességtől, azonban a túlzásba vitt fogyasztása a későbbiekben a szívbetegségek, magas vérnyomás, bizonyos típusú rákos megbetegedések illetve a 2-es típusú cukorbetegség rizikófaktorát mind emelik. Továbbá az elhízás a lelki fejlődésre is kihatással van, hiszen sokszor csúfolják ki a sulis társak.

Általánosan elmondható, törekednünk kell a szénhidrát túlzott ‘adagolásától’ csemeténknek. Kerüljük a fehér kenyeret, a tésztákat, burgonyát. A cukor, mint szénhidrát bevitelét megintcsak minimalizáljuk, ne itassunk például cukros üdítőket a picikkel.
Szerencsére sosem volt könnyebb alternatívát választani az ételek közül, lássunk pár példát:

  • Fehér kenyér -> Rozskenyér
  • Tészta -> Durum tészta
  • Cukros üdítő, csoki, chips, fagyi -> Cukormentes alternatívái

Testmozgás

Keressük meg azt a mozgásformát, amelyik a kölyök érdeklődését leginkább felkelti, s ismertessük meg vele. Ha jó benyomások érik, mint például sikerélmények, jó társaság, nem lesz kérdés, hogy megszereti-e a mozgást. Űzzön bármilyen sportot, a lényeg a rendszeresség.
Milyen hatásai vannak a rendszeres testmozgásnak?

  • Növekszik a tüdőkapacitás, javul a légzés
  • Nő a szív teljesítőképessége, csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata
  • Csökken a magas vérnyomás kialakulásának veszélye a későbbiekben
  • Segít a csonttömeg megtartásában, így megelőzhető/mérsékelhető a csontritkulás
  • Megfelelő étkezéssel kombinálva hatásosan megelőzhető/kezelhető az elhízás

Helyes testtartás

Már a serdülőkorban megfigyelhető a testtartási hiba. Minden ötödik fiatal görbén, bukottan vagy természetellenesen hátra hajolva jár. Felnőtté válva a kor előrehaladtával hát-, illetve derékfájdalmak formájában jelentkezik a rossz testtartás. Kísérjük figyelemmel gyermekünk testtartását, korrigáljuk mi magunk, vagy szakember segítségével.

Rengeteg időt tölt csemeténk ülve, ezért erre a területre is figyeljünk oda. Íróasztalnál érdemes ék alakú párnát tenni a székre, mely előre billenti a medencét.
Amennyiben pedig nem az íróasztalnál kell ülnie, érdemes olyan ülőalkalmatosságot választani, amely felveszi teljesen a gerinc egészségesen görbült vonalát. Ilyen például a babzsákfotel, mely a székekkel és kanapékkal szemben az egész gerincet alátámassza.

Szemünk fényét minél korábbi életszakaszban hozzá neveljük az egészséges táplálkozáshoz, a testmozgáshoz, a helyes testtartáshoz, annál természetesebb lesz számára egész felnőtt életében, melyért biztosan hálás lesz. Azonban ne feledjük, minden változás belülről indul, így a legkönnyebb szülőként példát mutatni. Ha mi is megfelelően táplálkozunk, végzünk testmozgást, s helyesen tartjuk a testünket, a gyermek hamarabb cselekszik ugyanígy. Mert nem azt tanulja meg amit mondunk neki, hanem ahogy cselekszünk.

Az írás eredetileg 2021.08.23-án jelent meg a Babszem.hu-n.

Tartalomhoz tartozó címkék: Termékek Egészség
blog comments powered by Disqus