Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Kerti tóépítés magunknak - Egyszerűen, lépésről lépésre

Kerti tóépítés magunknak - Egyszerűen, lépésről lépésre

Nem is olyan bonyolult egy kerti tavat magunknak elkészíteni. Inspirálódjunk az interneten, majd vegyük végig a következő útmutatót, és már indulhat is a kaland…

Tervezés

Kerti tó építésére adva a fejünket alaposan gondoljuk át, rajzoljuk meg legalább skiccen hol fog elhelyezkedni a kertben. A tavunknak valószínűleg hosszú, akár több tízéves élettartalmat szánunk, ezért mindenképpen olyan helyre kerüljön és olyan méretű legyen, ami semmi más telken belüli építési tervünket nem fogja keresztülhúzni a távolabbi jövőben sem.
Vegyük figyelembe a benapozást. Ideális a kerti tavunkat úgy kialakítani, hogy legyenek benne olyan vízfelületek amelyet közel egyenletes arányban ér a napsütés és az árnyékos időszak is. Az árnyék lehet természetes, például fák lombjai, tuják, vagy mesterséges, mint például napvitorlák.
Még a tervezési szakaszban vegyük figyelembe, hogy a tónak legyen legalább egy méteres mélysége. Ezáltal téli fagy esetén sem fagy be a tó medre, menedéket biztosítva a halaknak a téli elvermeléshez. (Koi pontyok tartásánál 1,3 méteres minimális tómélység ajánlott.) 

Kijelölés és kiásás

Miután megvagyunk a tervezéssel jöhet a tó szélének kijelölése. Ezt megtehetjük számtalan módon, például sárga homok szórásával, szalagok kihúzásával, vagy akár oltott mésszel is. Kijelölésnél az egyszerű alakzatok kialakításánál lehetünk kicsit kreatívak. Kerek tónál elég egy fát leszúrni a kör közepére, és a megfelelő hosszúságú kötéllel egyszerűen szabályosan kör alakot jelölhetünk. Téglalap illetve négyzet alakú tó készítésénél hosszú fapallókkal, vagy egyéb hosszú egyenes tárgyakkal alkothatunk szabályos alakzatokat.
Ásás során haladjunk a tó szélétől indulva körkörösen befelé haladva. A talaj kiemelése már kisebb tó kialakítása esetén is nagy munka, így legyünk türelmesek magunkkal, és pár barát/családtag segítsége sem jön rosszul ilyenkor. Az ásás hosszúsága nagyban függ a talaj szerkezetétől.

Geotextília és Fólia

Kialakítottuk a tó formáját. A legelterjedtebben használt anyagok a tó fenekére a geotextília és a fólia. A geotextília lényegében műanyagból készült textil. Ezt a réteget fektessük először a tó aljára. Feladata a vízszigetelés és hogy megvédje a fóliát a sérülésekkel szemben. Miután leterítettük a geotextíliát, jöhet a fólia lehelyezése. A lerakás során figyeljünk oda, hogy lehetőleg minél jobban simítsuk ki a hullámokat. Érdemes 40-40 centiméteres takarásba illeszteni egymásra, és úgy ragasztóval összeilleszteni őket.

Természetes hatás kialakítása

A tó szélét érdemes minél nagyobb kövekkel körberakni a tó peremén, melyek stabilan tartják a fóliát. A feleslegesen köveken túlnyúló geotextíliát és fóliát egyszerűen vágjuk le. Kezdjük meg a tavunk természetes hatásának kialakítását. Helyezzük el benne a különböző szintmélységekben a vízi növényeinket, a szabadon maradt helyeket is érdemes minél nagyobb kövekkel kitölteni, hogy a fóliából minél kevesebb látszódjon a vízen keresztül is. Ezek közé apróbb köveket, kavicsokat szórhatunk az kisebb lyukakba.

Feltöltés és tószél kialakítása

Indítsuk be a csapot, indulhat a tó feltöltése. Miközben lassan csordogál a víz a kerti tavunkba, bőven van időnk a tószél kialakítására, a fólia eltüntetésére. A fóliára kerülhet föld, homok, bele növények. Használhatunk további nagyobb köveket, és apróbb kavicsokkal,illetve fenyőkérget is díszítésnek. 

Nem maradt más dolgunk, mint hátradőlni és élvezni a megnyugtató gyönyörű látványt. Jöhet is egy finom ebéd vagy vacsora a megfáradt csapatnak, mindenki megérdemli a pihenést és a jóízű étkeket. Évek távlatából is büszkék leszünk magunkra, hogy mi készítettük el.

Tartalomhoz tartozó címkék: Aktív Szemlélet
blog comments powered by Disqus