Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Magyar egészségügy napja - Köpenyviselő Hősök

Július 1-jén hétköznapi Hősöket ünneplünk. Ők az egészségügyben dolgozók, akik az elmúlt időszakban kiemelt terhelés alatt tettek le hősies teljesítményt az asztalra. Vegyük szemügyre a magyar egészségügy napjának történetét, tegyünk egy utazást a Semmelweis-nap, s eme csodálatos emberek körül.
 

1992 óta ünnepeljük a magyar egészségügy napját, vagy másnéven Semmelweis-napot minden évben július 1-jén.

Az időpont egybeesik Semmelweis Ignác születésével, 1818-ban ezen a napon látta meg a napvilágot a világhírt bejárt magyar orvos. Az anyák megmentőjeként ismerjük,  nevét a gyermekágyi láz leküzdése miatt kapta.

Vessünk egy pillantást a Semmelweis-nap történetére, díjaira, fejezzük ki köszönetünket a köpenyviselő Hősöknek.

Története

1992-t írtunk, amikor is az országgyűlés megalapította a Semmelweis-napot. 

Dátuma egybeesik a kormánytisztviselők és a köztisztviselők emléknapjával, minden év július 1-jén ünnepeljük az egészségügyben dolgozókat. Ezen emléknapon az ország területén szerte ünnepi megemlékezéseket tartanak. Ekkor nevezik ki az intézmény tisztségviselőit, illetve ilyenkor kerülnek a lentebbi szakmai elismerések is átadásra.

Kopp Mária-médiadíj

A Semmelweis Egyetem Kopp Mária-médiadíjat és Kopp Mária-hírszerkesztői díjat alapított, melyek célja az egészségtudományt és az egészségügyet érintő újságírás, tájékoztatás, hírközlés területén nyújtott kimagasló teljesítmény megbecsülése. A díjak összértéke 400.000 Ft.

Azon újságírók kaphatják meg a Kopp Mária díjakat, akik a hírközlés terén értékteremtő, megfelelő színvonalú, az orvoslást és kutatást érintő megszabott szempontok alapján megfelelő minőséggel számolnak ben a Semmelweis Egyetemen zajló oktatási, gyógyítási, kutatási munkálatokról.

Professor emeritus

A professor emeritus (vagy professor emerita) az országok túlnyomó részén mind a nyugalomba vonult professzorokat jelenti. Maga a titulus nem automatikusan jár a professzoroknak nyugdíjba vonulásuk során, csak az kaphatja meg a címet, akinek az őt foglalkoztató egyetem oda adományozza.

A professzort foglalkoztató tanszéknek kell kezdeményeznie a Kari Tanácsnál a cím kiosztását. Az előterjesztést véleményezik, elbírálják, szavaznak róla. A nyugdíjba vonuló professzor is oktathat megbízott előadóként, továbbá intézményük teljes szavazati jogú tagjai maradnak nyugdíjazásuk után is.

Érdekesség, hogy a latin származású emeritus szó szerinti jelentése: kiérdemesült.

Munkaszüneti nappá nyilvánítás

Magyarország nemzetierőforrás-minisztere 2010 novemberében törvénymódosítási javaslattal fordult az Országgyűléshez, mely célja a Semmelweis-nap munkaszüneti nappá nyilvánítása volt.

Indoklása a következőképpen hangzott: „az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését, presztízsének emelését szolgálja”.

A javaslatnak hála 2011-től már mindenkire érvényes a munkaszüneti nap július 1-jén, aki az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozó, vagy egészségügyben dolgozik.

Mindig érdemes köszönettel és hálával fordulnunk az egészségügyben dolgozókhoz, hiszen egy olyan hivatást választottak, mellyel értünk, emberekért tesznek áldozatos munkáról tanúbizonyságot.

Tiszteljük őket, fejezzük ki a megbecsülésünket az irányukba, hiszen az elmúlt időszakban különösen nagy próbatétel alatt álltak, mely során  jelesül vizsgáztak.

Tartalomhoz tartozó címkék: Szemlélet Egészség
blog comments powered by Disqus