Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Pedagógusok napja - Milyen díjak járnak a hivatás ászainak?

A június első vasárnapján tartandó pedagógusok napja alkalmából utánajártunk milyen rangos díjakban részesülnek az ország legjobb pedagógusai.

Tarts velünk, nézzük meg miként honorálják e nemes hivatás kiemelkedő teljesítményt nyújtó képviselőit.


 

1952 óta, június első vasárnapján ünnepeljük a pedagógusainkat, mind a köznevelésben, mind a felsőoktatásban dolgozókat.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1996-ban a pedagógus napon fogadta el a pedagógusok jogairól szóló - 150 paragrafust tartalmazó - határozatot. Ezen a napon részesülnek az ország legjobb pedagógusai kitüntetésekben.

Összeszedtük nektek e nemes hivatás legjobbjai milyen rangos díjakat kapnak.

Eötvös József-díj

Azok a kiemelkedő teljesítményt nyújtó óvodai, általános iskolai, középiskolai, szakiskolai pedagógusok és főiskolai, egyetemi oktatók kapják, akik munkásságuk során életpályájukkal tanúbizonyságot tettek a pedagógus élethivatás mellett.

Az Eötvös József-díjból maximum nyolc darab adományozható egy évben. A kitüntetett jutalomösszeget, adományozást igazoló okiratot és kisplasztikát kap. 1999-ben alapították, az oktatási miniszter adja át őket.

Szent-Györgyi Albert-díj

A felsőoktatásban figyelemre méltó oktatási, kutatási és nevelési munkáért, iskolateremtő, nemzetközi elismertségű tevékenységet végző személyeknek adható oda a díj. Nevét a C-vitamin felfedezőjéről kapta, Szent-Györgyi Albertről.

A Szent-Györgyi Albert-díjból ugyanúgy legfeljebb nyolc darab adható át évente. A díjazott adományozást igazoló oklevélben és emlékérmében részesül.Az emberi erőforrások minisztere által adományozható állami elismerés.

Apáczai Csere János-díj

Azok a pedagógusok és főiskolai, egyetemi oktatók kapják, akik kiemelkedő oktatási-nevelési-gyógypedagógiai munkát végeznek, illetve a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységet folytatnak.

Az Apáczai Csere János-díjból évente maximum 60 darab adományozható, 30 az alap- és középfokú oktatásban, 30 a felsőfokú oktatásban. A díjazott itt is pénzjutalommal, adományozást igazoló okirattal, éremmel gazdagodik. 1973-ban alapították, az oktatásügyet felügyelő miniszter által adományozható.

Brunszvik Teréz-díj

Kiemelkedő óvodapedagógiai munkáért, illetve az óvodapedagógus képzésben kiugróan teljesítő oktatók elismeréseként adományozható a díj.

A Brunszvik Teréz-díjat évente két személynek osztják ki a felsőfokú oktatásban, öt személynek a közoktatásban. A díjazott úgyszintén pénzjutalommal és adományozást igazoló okirattal gyarapszik, továbbá plakettet kap. Az oktatási miniszter által adományozható.

Németh László-díj

Általános iskolai, szakiskolai és középiskolai oktató-nevelő munkát teljesítő tanároknak adható a díj, akik a gyermekek harmonikus személyiség formálásában hosszú távon kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

A Németh László-díjból 2013-ig évente 15 darabot osztottak, azóta jelentősen megnőtt a díjazottak éves száma. Az elismert pedagógus hasonlóan az előzőekhez képest pénzjutalmat, adományozást igazoló okiratot, illetve plakettet kap. Ezen díj is az oktatási miniszter által adományozható.

Azon talán nem is érdemes vitatkozni, hogy az ország legjobb pedagógusai megérdemlik-e az előbb felsorolt rangos kitüntetéseket.

Kérdezzük körbe pedagógus ismerőseinket, van-e ilyen köztük, vagy ismernek-e valakit. Az ilyen személyektől rengeteget tanulhatunk az életben kortól függetlenül.

blog comments powered by Disqus