Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Pünkösdi népszokások - Új köntösbe öltöztetve

Manapság egyre inkább háttérbe szorulnak a pünkösdi hagyományok, sokan már csak a hétfői ünnepnapot látják benne, ami meghosszabbítja egy kicsit a hétvégi pihenést. Blogposztunkból kiderül, hogy mit ünneplünk pontosan pünkösdkor és milyen népszokások kapcsolódnak ehhez az ünnephez.

Ugyan az idei évben pünkösdkor az egyre jobban visszakapott szabadságunkat is ünnepeljük, ne feledkezzünk meg ezen ünnep hagyományairól sem. Nézzük meg tüzetesen, hogy mi a pünkösd eredete és milyen népszokások kapcsolódnak hozzá!

A pünkösd eredete

A pünkösd egy mozgó ünnep, ami azt jelenti, hogy minden évben más dátumra esik. 2021-ben pünkösd vasárnap május 23.-ra pünkösd hétfő pedig 24.-ére esik. Sok helyen olvashatjuk, hogy májust nevezik pünkösd havának, azonban minden évben május 10. és június 13. közötti időszakra esik. A keresztény egyház ünnepe, időpontját mindig a húsvéthoz viszonyítva határozzák meg, ötven nappal később. A neve is erre utal, hiszen a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. Ezen napon hatalmas szélvihar kíséretében a Szentlélek leszállt az apostolokra, akik ennek hatására különböző nyelveken kezdtek beszélni, minek hatására sokan megkeresztelkedtek és ekkor alakultak az első közösségek is. Pünkösd egy igazi örömünnep a keresztények számára, innen számolják az egyház születését. A hozzá kapcsolódó hagyományok erősen merítenek a pogány szokásokból, például a virágok hangsúlyos megjelenését.

“Rövid, mint a pünkösdi királyság”

Minden évben ügyességi versenyekkel választották ki a pünkösdi királyt, akinek egy éven keresztül a többi legény vezetője lett. Ezen kívül minden lagzi és összejövetel vendége volt, ahol ingyen fogyaszthatott, a falu népe dobta össze a részét. A kiváltság csak egy évig tartott, innen a rövid, mint a pünkösdi királyság szólásunk.

Pünkösdi királynéjárás

A pünkösdi királyné járásnak több formája is létezett, de legfőbb célja a termékenységvarázslás volt. Egyes helyeken kiválasztották a legszebb lányt és néhány másik társával együtt járták be a falu házait, ahol termékenységvarázsló énekeket, mondókákat szavaltak. Másik vidékeken menyasszonyi ruhába öltöztették a lányt és így vitték keresztül a falun.

“Bújj, bújj zöld ág…” 

A természet megújulását ünnepelve a fiatalok zöld ágakkal járták végig a falu utcáit. Énekelve és táncolva jártak házról-házra termékenységvarázsló céllal. A kisebb gyerekek a “bújj, bújj zöld ág” dalhoz kapcsolódó kapus játékot játszották az utcákon.

Pünkösdi mulatságok

Ha már ennyi szó esett a termékenységről, akkor természetesen a mulatság sem maradhatott el. Sok helyen bálokat tartottak, ahol a legények pünkösdi rózsát tettek a nekik tetsző lány hajába. De udvarlási szokás volt még a mátkázás is. A legények mátka tálat küldtek a kiszemelt lánynak, amiben koszorúra font kalács volt és egy üveg bor. Ha a lánynak tetszett a fiú, akkor ugyanilyen tálat küldött neki vissza.

“Ezek a mai fiatalok!”

Sajnos a fenti népszokások már egyre inkább eltűnőben vannak, csupán néhány hagyományörző egyesület eleveníti fel ezen hagyományokat pünkösdkor. Manapság a pünkösdi hosszú hétvége az utazásról és a kerti sütögetésekről, bulikról szól, hiszen ekkor már legtöbbször kellemesen meleg az idő és éjszakára se hűl le a levegő. Éppen ezért napközben vigyázzatok a tűző nappal, nehogy napszúrás legyen a vége. Árnyékolásra szuper ötlet egy napvitorla, ami könnyen rögzíthető és UV szűrővel is rendelkezik.

Akár ünnepeljük a pünkösdi hagyományokat, akár nem, abban mindannyian egyetérthetünk, hogy ezen a hosszú hétvégén a családi és baráti összejöveteleké a főszerep. Élvezzük a jó időt, és ne felejtsünk árnyékolni :)


 
blog comments powered by Disqus