Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Tekerd körbe! - Balatoni biciklikörút kisokos

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban a Balaton körbetekerése. Régóta kacérkodsz a gondolattal, milyen jó lenne teljesíteni ezt a körutat, de kételyek lépnek fel?

Akkor olvasd el a következő írásunk, s segítünk az időbeosztásban, garantáltan eloszlatjuk a félelmeket, felsoroljuk az érveket amiért kihagyhatatlan ez a túra, s tippeket is adunk.

Valószínűleg már sokan hallottak a balatoni biciklikörútról. Lehet, hogy már te is eljátszottál a gondolattal, milyen lenne ezt a túrát teljesíteni.

Tarts velünk, segítünk egy ilyen program időbeosztásában, érveket, tippeket hozunk, s a félelmekkel is leszámolunk.

Időbeosztás

Az egész túra alatt a legfontosabb, hogy jól érezd magad. Ehhez az kell, hogy a saját tempódban tudj biciklizni. Gondold át milyen sebességgel mennyi ideig tudsz tekerni, ez alapján állítsd össze a menetrendet. Számold bele a pihenőidőket is, rövdebbeket s hosszabbakat egyaránt.

Vannak elvakultak, akik 1 nap alatt teljesítik a távot, azonban a többség a 3 napos etapokat preferálja. Azt sem kell szégyellni, ha nekünk ez még több napot vesz igénybe, vagy résztávot akarunk teljesíteni. Nem lóversenyre megyünk, hanem egy csodás programra.

Érdemes az időjárási körülményeket is figyelembe vennünk, nagy melegben ajánlott a korai órákban indulni, sőt a napi etap második - ajánlottan kisebb - részét akár tehetjük késő délutánra/estére is, ha nap közben ejtőzni szeretnénk. Ha bírjuk a napi távot egyhuzamban, természetesen kisebb-nagyobb pihenőkkel, akkor pedig több időnk marad regenerálódni a szállásokon.

A szél, és az eső a bringásnak kevésbé barátja, így próbáljunk meg úgy időzíteni - amennyire lehetséges - hogy ezeket a zavaró tényezőket kerüljük el.

Érvek

Kilátás

A körút olyan csodálatos tájakon visz körbe a Balaton körül, amitől eláll a lélegzeted. Szerencsére sokszor látható a tó, többször dombokról is. Élvezzétek ki ezeket a pillanatok, koncentráljátok a pihenőidőket a gyönyörű panorámájú helyekre.

Büszkeség

A célbaérésnél ‘kötelező’ a bringát a magasba nyújtani. Joggal büszke is lehetsz magadra, ha ezt a teljesítménytúrát abszolváltad. Hidd el, jó érzés lesz visszahallani a gyermek osztálytársától, hogy arról beszélnek: körbetekerted a Balatont.

Egészség

Nagyon nem kell magyarázni a sport mennyire pozitív hatással van a szervezetünkre. A biciklizés nagyon jó cardio, miközben formálja izmainkat.

Félelmek

Nincs biciklim

Nem is érdemes egy túra végett venni ebben az esetben, nagyon jutányos áron lehet napokra ideális tracking bicikliket kölcsönözni. A Balaton környéke tele van ilyen kölcsönzőkkel.

Elromlik a kerékpár

Ha saját bringával vágunk neki, természetesen rengeteg idegeskedést megspórolhat, ha felkészítve visszük magunkkal, bérlemény esetén biztosan megfelelő állapotban kapjuk/vesszük át. A legáltalánosabb problémára, azaz a defektre készüljünk, vigyünk magunkkal defektjavító szettet/pótbelsőt, de jóleséllyel ezt is megússzuk. Nagyobb baj esetén szerencsére a bicikliszervizek is egymást érik a bicikliútvonalon.

Eltévedek

Semminemű navigációs segédeszközre (gps, térkép) nincs szükség, nagyon szépen ki van táblázva a biciklikörút, s az aszfalton is megannyi jelzés mutatja az irányt. A helységek is ki vannak írva hány km-re találhatóak.

Feltöri a hátsómat

Próbálgassunk különböző üléseket, továbbá egy biciklis nadrág is olcsón beszerezhető, mely nagy mértékben segíti hátsónk megóvását.

Tippek

Útvonal

Kezdjünk Siófokon, induljunk keletnek (az óramutató járásával ellentétesen). Ezesetben a 210 km-es táv utolsó harmadában már délen jöttök, ahol már nincsenek ‘megmászandó’ dombok. Higyjétek el, megfogjátok magatoknak köszönni a döntést.

3 napos beosztás

Egy jó alternatíva a 3 napos programhoz Siófokról való indulás esetén az első végállomásnak Balatonakalit becélozni. Ez egy 70 km-es etap (+ 10 km ha bemegyünk Tihanyra, ahol nagyon durva emelkedők vannak), ideális első napnak. Második napi célállomásnak érdemes BalatonMáriafürdőt célba venni. A második etap dombjai már enyhébbek, de ez is körülbelül egy 80 km-es táv. A harmadik napra pedig maradhat a déli parton való végiggurulás Siófokig, mely 60 km, dombok nélkül.

Autós kísérő

Ha van rá lehetőségünk, legyen autós segítségünk. Ezesetben bármilyen állomáson találkozhatunk, bármi probléma van. Lehet vinni pótbringát is, de elfáradás esetén is bárki kicsatlakozhat a biciklitúrából. A kisbuszban még könnyebben elférnek a bringák, de persze külön biciklis csomagtartók is vannak. Továbbá természetesen az sem utolsó szempont, ezesetben nem kell magunkkal cipelni biciklizés közbe cuccainkat.

Közös tempó

Fontos a közös tempó, hogy ne legyen senkinek erőltetett a tekerés. Ha gyorsabb a társunk, előre is mehet, s megbeszélt pontokon tudunk találkozni, vagy nagyobb távolság esetén bevárhat.

Vedd rá a családodat, barátodat, barátnődet egy balatoni biciklikörútra. Minden percét lehet élvezni, bringázás közben sem megerőltető beszélgetni, minőségi együtt töltött időt tud adni ez a túra. Ahogy pedig az évek múlnak, mindig szívesen s büszkén fogsz visszaemlékezni erre a kalandra. 
blog comments powered by Disqus