Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Tuti túra tippadó - Elő a bakancsokkal!

Városainkkal, fejlett civilizációinkkal egyre inkább elszakadunk az anyatermészettől. Legtöbbünknek jólesik amikor akár egy rövid időre is visszatalálhatunk a természet lágy ölébe.

Erre nyújtanak a túrák tökéletes megoldást, melyek ‘szezonja’ az átmeneti évszakokban van. Hoztunk nektek 3 csodás, kihagyhatatlan hazai túrát. Elő a bakancsokkal!
 

Mikor túráztál utoljára? Legyen bármi is a válasz, a következő kérdésre biztosan igenleges a felelet: Feltöltődtél ezalatt? Határozottan igen.

A túrázásnak számtalan pozitív élettani hatása van. Szezonja alkalmából elhoztunk nektek 3 lenyűgöző hazai túraútvonalat. Van köztük egy könnyű, egy közepes, s egy nehéz is, így mindenki megtalálhatja a számításait. 

Szelíd Szelidi-tavi séta

Jellemzők

 • Táv: 2,4 km

 • Időtartam: 1,5 óra

 • Szint: könnyű

 • Országrész: Alföld

 • Megközelítés: 51-es úton közelíthető meg, Dunapataj községtől táblák jelzik a haladási irányt.

Infó & Látnivalók

A Szelidi-tavat nem csak nyáron érdemes felkeresni, tavasszal s ősszel is tökéletes választás egy könnyed kis túrázáshoz. Mint a távból, nehézségi szintjéből is kiderül tökéletes választás olyan családok számára, ahol még nagyon pici a gyermek, s azoknak is akik csak egy könnyed sétát szeretnének megtenni a természet varázsában.

Ottjártunkkor a Kékmoszat tanösvényt vegyük célba. A tanösvény 12 állomást ölel fel, melyeken megismerkedhetünk a tó létrejöttével, a víz jellegzetességeivel, a tavi-, s a környező élővilággal. Nemcsak a gyerekek találnak vissza könnyebben a természethez ezen ismeretek elsajátításával, hanem mi magunk is.

A túra mellett lehetőségünk van vízi jármű bérlésére is, illetve a horgászat szerelmesei is megtalálják itt számításaikat. A közeli szálláshelyek igénybevétele esetén mélyebben is felfedezhetjük hazánk e csodás szegletét.

Kiváló kilátók

Jellemzők

 • Táv: 11 km

 • Időtartam: 4 óra

 • Szint: közepes

 • Országrész: Észak-Dunántúl

 • Megközelítés: Sopron vasútállomásról, vagy buszvégállomásról indulva 1-es, vagy 2-es helyi járat.

Infó & Látnivalók

Tematikus túrára hívunk titeket, a Soproni-hegység lenyűgöző panorámájú kilátóit vesszük célba. Emelünk egyet a téten, a túránk a maga 11 km-es távjával, körülbelül 4 órás menetidejével a nagyobb gyermekes családoknak, fiatal, középkorú pároknak ajánlott.

A Sörház-dombi kilátónál kezdődik utunk. Az impozáns fából készült kilátó Sopron kertes villa- és üdülő negyedében található, ez a Lőverek legalacsonyabb dombja. Innen a Károly-magaslatok felé vesszük az irányt, ahol Sopron egyetlen kő kilátójához érünk, ez a Károly-kilátó. Az Alpoktól a Fertő tóig terjedő lélegzetelállító panoráma tárul elénk.

Utunk a Cilámen tanösvényen folytatódik a Várhely-kilátóig. Az ország egyik legszebb kilátójának tartják, ha megtapasztaljuk, megértjük. Továbbállunk, az erdők közt a horgásztó, Szalamandra-tó, majd a Fáber-rét irányába visz tovább túránk. Ezt követően a Vas-hegyi Gloriette-kilátó lesz állomásunk, mely őrzi az 1909-ben épült fa pavilon hangulatát.

Hazafelé sétálva,- amennyiben marad még szufla - útba érdemes még ejteni a Lőverek tetején található Taródi-várat. Különlegessége, hogy a vár ura Taródi István saját kezűleg építette 50 esztendőn át. 

Tenyérbemászó túraútvonal

Jellemzők

 • Táv: 26,6 km

 • Időtartam: 7 óra

 • Szint: nehéz

 • Országrész: Északi-középhegység

 • Megközelítés: Hollókő, Szállások út 30.

Infó & Látnivalók

Túránk címadója az a meseszép kéz kilátó, melyet 2020-ban készített Csíkszentmihályi Benjámin. Az itteni látvány kárpótolni fogja a szakasz nehézségeit. Közel 27 kilométerével, meredek szakaszaival edzésben lévőknek, gyakorlott túrázóknak ajánljuk.

Meredek, embert próbáló út vezet már kezdésnél a faluig. Felsőtold után a Tepke-kilátó a cél, mely a Cserhát egyik legmagasabb pontján található. Megkerüljük a Major hegyet, A Garábon át visz az utunk, ami a Garábi-nyeregnél becsatlakozik az Országos Kéktúra útvonalába. 

A Tepke-kilátó legfelső emeletéről észak felé a Karancs-Medves, nyugatra a Cserhát, keletre a Mátra bércei láthatóak. Innen lefelé vezet az út, majd visszaérünk Alsótoldról Felsőtoldon át Hollókőre.

Hollókői látogatásunk alkalmával csodáljuk meg a mesés Hollókői várat, s a Hollóközi falumúzeumot, azaz a skanzent.

 

Válasszuk a fenti három túra valamelyikét, vagy az interneten tovább böngészve - ezen cikken inspirálódva - bármely más túraútvonatat, garantáltan minőségi kikapcsolódást választunk saját magunk s szeretteink számára.


 

blog comments powered by Disqus