Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Új év, új kezdet? - Fogadalom helyett tervezés

Új év, új kezdet? - Fogadalom helyett tervezés


Megállíthatatlanul közeleg az év vége, és ezzel együtt az év végi fogadalmak ideje is, legyen az egy apró szokás vagy hatalmas újrakezdés. A következő pár percben ahhoz adunk néhány tippet, hogy a fogadalmat hogyan alakítsuk tervvé, amit végül valóban meg is valósítunk az új év során!

Az új év valahogy mindig is az új kezdetet szimbolizálta az emberek életében. Ilyenkor fogadjuk meg, hogy jövőre korán fogunk kelni, eljárunk edzeni minden héten és megvalósítjuk az álmainkat, amiket akár már évek óta nem sikerült. A lendület hatalmas, ez abból is látszik, hogy januárban tele vannak az edzőtermek lelkes kezdőkkel és újrakezdőkkel, akiket azonban februárban már egyre kevesebbet látunk, tavaszra pedig teljesen elfogy a lendület.

Hogyan előzzük meg a csalódást és váljon az újévi fogadalom tettekké? Kezdjük a tervezéssel! Tervek nélkül nehezen jutunk előre. Teremtsük meg a lehetőség ahhoz, hogy elérjük céljainkat!

Önvizsgálat

Ahhoz, hogy a tervezés jól menjen, először mindig a múltba kell tekintenünk és megvizsgálnunk, hogy mit csináltunk eddig jól, miben hibáztunk és milyen okai voltak annak, hogy nem teljesítettük a magunk elé kitűzött célokat. Ha szembe merünk nézni önmagunkkal és feltárjuk a hibák okait, máris egy lépéssel közelebb kerülünk a fogadalmaink megvalósításához.

Vizsgáljuk meg, hogy mik voltak azok az okok, ami miatt nem sikerült kialakítanunk egy új szokást (például a rendszeres sportot vagy olvasást) és készítsünk írásban egy akciótervet arra vonatkozóan, hogy hogyan fogjuk ezt jövőre kiküszöbölni. 

Célok pontos definiálása

Ha az önvizsgálaton túlvagyunk, akkor ideje a tervre koncentrálni. Fontos, hogy pontosan határozzuk meg, hogy mit szeretnénk és bontsuk le feladatokra. Például, ha többet szeretnénk jövőre sportolni, akkor egészen konkrétan határozzuk meg, hogy milyen sportot és melyik napokon szeretnénk végezni. Ha be van írva óramű pontossággal a naptárunkba, hogy melyik nap megyünk az edzőterembe és melyik nap lesz jógaóránk, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy valóban részt is veszünk ezeken a programokon, mintha nem lenne pontos tervünk.

Legyen megvalósítható a cél

Ne akarjuk egyszerre megváltoztatni az egész életünket! A nagy változás nagy stresszel jár, és ha nehézségekbe ütközünk, akkor hamarabb fogunk visszatérni  a régi kerékvágásba, hiszen túl nagy falat lenne a változás. Egyszerre csak 1-2 dolgon változtassunk és próbáljuk azokat betartani. Ha azt látjuk pár hónap múlva, hogy működnek a terveink és haladunk a célunk felé, akkor pár hónap múlva újabb változásokat hozhatunk be az életünkbe. Mégis ki mondta, hogy muszáj év elején változtatni az életünkön? :) A most mindig  jobb, mint a majd!

Fontos a pozitív megfogalmazás

Egy pozitív módon megfogalmazott szokást sokkal könnyebb felvenni, mint egy negatívat elhagyni. Például ne azt mondjuk, hogy kevesebb édességet fogunk enni jövőre, hanem azt, hogy több egészséges ételt fogunk enni. A több egészséges étel fogyasztása pedig szépen lassan azt fogja eredményezni, hogy kevesebb egészségtelen ételt eszünk.

Határozzunk meg mérföldköveket

Egy-egy új szokás kialakítása nehéz folyamat, éppen ezért szükségünk van a folyamatos lendületre. Határozzunk meg kisebb elérendő célokat (mérföldköveket) és ha azokat elértük, akkor jutalmazzuk meg magunkat valamivel, így újabb lendületet vehetünk a folytatáshoz.

Az utolsó tanácsunk pedig az, hogy ne ragaszkodjunk az év elejéhez a fogadalmak vagy új szokások elkezdése miatt. Az új év kezdete nem egy varázserővel bíró nap, valójában ugyanolyan, mint a többi. Sőt, a szilveszteri buli miatt talán nehezebben is indul :) Ha úgy érezzük, hogy készen állunk a változásra, akkor kezdjük neki még ma, ne várjuk a következő hétfőt vagy az új év kezdetét!

Tartalomhoz tartozó címkék: Szemlélet
blog comments powered by Disqus