Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Mától eleget pihenek - Amit mindig meg kellene fogadnunk

Mától eleget pihenek - Amit mindig meg kellene fogadnunk

Rengeteg fogadalmat szoktunk tenni az új év alkalmával, azonban ezek a legritkább esetben szoktak a pihenéshez kapcsolódni. Pedig a kialvatlanságnak számos jelentősen negatív következménye van! Megmutatjuk, hogyan aludd ki magad, és hogyan lesz rá időd.

Teendők rengetege vesz minket körül nap mint nap. Próbálunk mindnek és mindenkinek megfelelni, miközben egyre több célt tűzünk ki magunk elé. Ezek mellett háttérbe szorul a pihenés. Pedig mit csinálnak az élsportolók? Edzenek (dolgoznak), és pihennek. Igen a pihenésen legalább akkora a fókusz mint a munkán. Mutatjuk miért.

Mi történik ha nem pihenjük ki magunkat?

Hangulatingadozás, depresszió

Bizonyára már magunkon is megfigyeltük, hogy egy-egy kialvatlan éjszaka után nyűgösebbek vagyunk, udvariatlanabbul tudunk viselkedni másokkal. Ráadásul amennyiben ez rendszeressé válik, nemcsak a környezetünk sínyli meg, hanem rajtunk is könnyebben úrrá lesz a depresszió.

Soványság és elhízás

Az alvásnak mind a minősége, mind a mennyisége szorosan kapcsolódik a soványsághoz és az elhízáshoz egyaránt. Az anyagcserénk gyorsaságát, továbbá hogy mennyit eszünk az alvásunk minősége határozza meg.

Szellemi képességek hanyatlása

Ha nem aludjuk ki magunkat, az a szellemi képességeinkre is kihatással van a mindennapokban. Az agyunknak szüksége van mély álomba merülnie. Ellenkező esetben a kreativitás csökkenni kezd, az információkat lassabban fogadjuk be és az emlékezetünkből is nehezebben tudjuk előhívni a képeket.

Hogyan lesz minőségi a pihenés?

Alvás hossza

A felnőtt lakosság körében a napi 7-9 óra hossza alvás az ajánlott. A pontos érték egyénenként eltér. Saját magunkon érdemes megfigyelni mikor kelünk a legkipihentebben, és próbáljunk szervezetünknek ennyi időt biztosítani az alvásra. Ezt testünk megköszöni, így a napi teendőink is a lehető legzökkenőmentesebben fognak sikerülni.

Fontos megemlíteni, hogy a túl sok alvás ugyanolyan negatív következményekkel járhat, mint a túl kevés. Szervezetünk pihenési ideje alkalmazkodott az evolúció során a természetéhez (cirkadián ritmus). Ezért próbáljunk meg időben ágyba kerülni, egy tanulmány szerint a 22-23 óra közt ágyba bújóknál a legkisebb a szívinfartkus esélye. Próbálj meg rendszeresen ugyanakkor feküdni és kelni. 

Zavaró tényezők kiiktatása

Az alvás mennyisége mellett alapvető fontossággal bír a minősége is. Számos praktikát vethetünk be annak érdekében, hogy zavartalanul teljen. Ha már a fényt és a zajokat kiszűrtük, nagyban hozzájárulunk a pihentető alváshoz. Lefekvés előtt egy szellőztetéssel friss levegőt engedhetünk a szobába, mely megintcsak segít a megfelelő alvásban. Figyelj oda mit fogyasztasz az esti lefekvés előtt. A kávé, kóla, alkohol biztos nem fog segíteni az alvás minőségén.

Hogyan marad időm a pihenésre?

Ki korán kel, aranyat lel

A mondás nagyon igaz mind a mai napig, még ha átvitt értelemben is. Ha hajlandóak és képesek vagyunk korán kelni, megannyi dolgunkat elvégezhetjük, mire beindul körülöttünk az élet. Na de miért érdemes ezt olyan korán? Mert ezidőben nem csörög a telefon, nem záporoznak az e-mailek, ezáltal sokkal hatékonyabban tudjuk a feladatunkat ellátni. Legyen egy napindító edzés, házimunka, hobbi, mi már rég kipipáltuk a teendőink egy részét mire mások még csak most fordulnak át a másik oldalukra. 
Próbáld ki a koránkelést. Lehet pár napig nehezebb lesz, de ahogy elkezdenek jönni a pozitív eredmények, könnyen hozzá lehet szokni.

Dobd ki a szemetet

Késő este fáradtan esünk az ágyba bokros teendőink végeztével. Gondoljuk végig ekkor a hosszú fárasztó napunkat. Mi volt az az egészen apró dolog ma, amit ha nem végzek el akkor sem történik semmi? Mi volt az a mai teendő, amit más is megcsinálhatott volna? Ne vegyünk minden feladatot, problémát magunkra, ennél drágább az időnk.

És ha már beestünk az ágyba. Ugye nem kezdjük el a közösségi médiákat pörgetni? A boldog párok nem ott élnek, a minket érdeklő témákról pedig vannak specifikus weboldalak, könyvek. Az újabb esti film sem biztos hogy hozzánk ad, és olyan jól fogunk rajta szórakozni. Esténként szoktuk a legkevesebb értelmes dolgot csinálni. Ilyenkor feküdjünk le inkább időben, mert láthattuk, ki korán kel, aranyat lel.

Aki rendszeresen viszi szervízbe az autóját, nem érik az utazás közbe kellemetlen meglepetések, és az autó sem megy tropára? Ha a rendszeres szervízelés ‘áldozatát’ meghozzuk az autónkért, a minőségi és mennyiségi pihenést is tegyük meg a szervezetünkért, mert az ráadásul még le sem cserélhető!
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Szemlélet Egészség
blog comments powered by Disqus