Weboldalunk sütiket használ. Ezek a sütik segítséget nyújtanak számunkra, hogy az oldal böngészése során meg tudjuk Önt különböztetni a többi felhasználótól, hogy minél teljesebb élményben lehessen része, valamint az oldal tökéletesítéséhez is hasznosak. Bővebb információ: https://www.babszem.hu/adatvedelmi-es-adatkezelesi-szabalyzat-167
Termékek Menü

Kérdezz Tőlünk!

Megbízható cég

Társasjátékra fel! - Mars a Marsra

Társasjátékra fel! - Mars a Marsra

Készen állsz életed utazására? Mai társasjáték rovatunkban a Marsra repülünk el a Mars terraformálása nevű óriási sikereknek örvendő társasjáték keretei közt. Itt most nem a szabálymagyarázatról lesz szó! 3 érv amiért mindenki számára kihagyhatatlan + tippek kezdőknek. Ha játszottál már vele azért, ha nem, akkor azért tarts velünk!

A társasjáték szerelmesei valószínűleg már hallottak a Mars terraformálása című szenzációs társasjátékról. Jelen írással nem az unalmas szabálymagyarázat vázolása a cél, hanem a saját véleményünket hoztuk el, mi az a 3 szempont, ami alapján mindenki számára kihagyhatatlan játékról beszélünk. A kezdő játékosokra is gondoltunk, tippeket hoztunk nekik a könnyebb és gyorsabb tanulás végett.

Kooperatív és kompetitív

A társasjátékok nagy része kompetitív, azaz játék közben egymás kárára tudunk előnybe kerülni. Ezáltal az ilyen típusú társasjátékok konfliktushelyzeteket szülnek. Egyre szélesebb körben elterjedt játékmód a kooperatív, vagyis együttműködő játékstílus. Ekkor a játékosok együtt nyernek vagy veszítenek egy közös cél elérésénél. Érdekes tapasztalás, hogy együtt veszíteni sem olyan rossz. A kellemesebb légkör mellett pozitív hozadéka, hogy megtanít csapatban játszani, ami a magánélet és munka területén egyaránt kiemelten fontos.

A Mars terraformálása c. társasjáték szenzációsan vegyíti a kooperatív és a kombinatív játékmódot. Közös célunk a Mars terraformálása, vagyis ember számára élhetővé tétele. Ezt akkor teljesítettük, amikor - különböző akciók révén - a 3 globális tényező eléri a megfelelő szintet. Miután a hőmérsékletet 8 °C-ra sikerült emelni, a Mars 9 %-át víz fedi, és az oxigénszint elérte a 14 %-os szintet, befejeződik a küldetés. Ekkor a játékosok pontjai összeszámolásra kerülnek egy úgynevezett tarraformációs rátán. Az a győztes akinek a legmagasabb a terraformációs pontszáma, mely jól tükrözi mennyiben járultunk hozzá a Vörös bolygó élhetővé tételéhez.

Újrajátszhatóság

Egy olyan társasjátékról beszélünk, amelyet garantáltan nem fogsz megunni nagyon sokáig. A játék komplexitása miatt nem létezik két egyforma játékmenet. Annyi féle akciót hajthatunk végre, melyet megszámolni is nehéz lenne, nem beszélve ha kombináljuk őket. Játékvariánsaiban draftolhatunk is (azaz cserélünk egymással kártyákat), és egyszemélyes társasjátékként is tökéletesen funkcionál.

A játékból egy komplett brand nőtt ki időközben, így a megszállottak számos kiegészítőből válogathatnak az alapjáték mellett. A Hellas & Elysium kiegészítővel a Mars eddig ismeretlen területei fedezhetőek fel. A Vénusszal új célok és erőforrások tárulnak elénk. A Hatalmi játszmánál kemény politikai mozgalmakra, lobbikra van szükség, hogy a Vörös bolygón is érvényesíthessük akaratunkat. A csúszásmentes játékostábla és a többi kiegészítő kártya már csak hab a tortán.

Nem csak sci-fi rajongóknak

A társasjátékok és sci-fi rajongók számára kötelezően beszerzendő játékról beszélünk. Miért? Mert olyan hitelesége van a rengeteg akció mindegyikének, amit pár száz éven belül abszolút megvalósíthat az emberiség a tudomány oltárán. Ha az asztrofizikára gondolva mestermű az Interstellar c. film, akkor a Mars terraformálása társasjáték az előzetese a következő pár száz évünknek.

Azonban van akit nem köt le a Földön kívüli világ és nem elégszik meg azzal hogy kooperatív és mennyiszer újrajátszható. A játék komplexitása miatt azonban más érdeklődők számára is roppant érdekes lehet:

  • Cégeket irányítunk, így az üzleti életben jártas/érdeklődő számára is roppant izgalmas, hogy menedzselem a cégemet figyelembe véve az erősségeit, a szűkösen rendelkezésre álló erőforrásokat.
  • A pénzügyi szemléletünket javítja, megtanít hogyan költsük el optimálisan generációnként a megakreditjeinket, hogy megfelelően térüljenek meg. Ezek a földi életbe is levetíthetőek.
  • Megtanít minket visszatalálni a természetbe. Játék közben rájövünk milyen hálásak lehetünk olyan alapnak gondolt dolgokért, amikre eszünkbe sem jutnak a hétköznapi problémáink mellett: tudunk levegőzni, van ivóvízünk, nem fagyunk meg.

Tippek kezdőknek

Valljuk be nem arról a társasjátékról beszélünk, amelyet egy röpke ebédszünetbe előveszünk, és 15 perc alatt lepörgetünk egy menetet. Ha meg akarjuk tanulni, súlyos órákba fog telni, mire magabiztosan tudunk vele játszani. Ez az idő azonban csökkenthető.

Érdemes a játékszabályzat mellett Youtube-on is tájékozódni, milyen játékbemutatók érhetőek el, ezek sokat segíthetnek a megértésben. Amennyiben van olyan ismerősünk, aki már játszott a játékkal, kérjük meg hogy játsszon velünk egyet. Legyen ez egy nyílt kör, és közbe magyarázza el ő mit miért lép, és hogy nekünk milyen lépést javasol az adott játékhelyzetben. Játszva tanulunk a legkönnyebben, akár van segítség akár nincs, játszunk értelmezés közbe, ne csak olvassunk.

Üljön össze a család, vagy a barátok, és ismerkedjünk meg a játékkal, vagy vegyük elő akár 1000-edszer is, garantálan ugyanolyan izgalommal fogjuk magunkat belevetni ebbe a misszióba akár érdekel minket az űrkutatás, akár nem!

Tartalomhoz tartozó címkék: Társasjáték
blog comments powered by Disqus